Ο γ.γ. του ΚΚΕ υπογράμμισε, ότι προτεραιότητα είναι η αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ
Την εκτίμησή του ότι η κυβέρνηση επιδιώκει συμφωνία, το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να καταλήξει σε συμφωνία, αλλά «λύση πραγματική δεν πρόκειται να υπάρξει», διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Ο γ.γ. του ΚΚΕ ανέφερε, ότι στην συνάντηση του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο, ενημερώθηκε για το πως διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και για τις θέσεις Νίμιτς, Ζάεφ και Τσίπρα. Ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι όλο το βάρος έχει δοθεί στην ονοματολογία. Εξέφρασε δε την άποψη, ότι αυτό είναι και αδιέξοδο και επικίνδυνο, για να υπογραμμίσει πως πρώτο ζήτημα πρέπει να είναι η αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ με απάλειψη όλων των αλυτρωτικών διατάξεων, που καλλιεργούν ταυτόχρονα τον εθνικισμό και την παραχάραξη της ιστορίας και ταυτόχρονα αφορούν και τα σύνορα, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά γενικότερα στα Βαλκάνια.
Εξήγησε ότι αυτό είναι το μείζον, διότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει εξάρσεις του ζητήματος ανάλογα με τις διεκδικήσεις της άρχουσας τάξης της γειτονικής χώρας -και με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν- αλλά και των διεθνών συμμαχιών της. Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως δεν χρειάζεται σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπενθυμίζοντας δήλωσή του «που ισχύει και μετά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό», ότι αυτό θα περιπλέξει την κατάσταση, καθώς υπάρχουν ριζικά διαφορετικές θέσεις και στο περιεχόμενο που δίνει το κάθε κόμμα, ενώ ταυτόχρονα υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά ζητήματα που κρύβονται πίσω από ένα όνομα.
Αν προκριθεί τελικά η πραγματοποίηση σύσκεψης, ο κ. Κουτσούμπας είπε, ότι το ΚΚΕ δεν αποκλείει την συμμετοχή του «προφανώς για να πούμε τις θέσεις μας και μέσα στη σύσκεψη και δημόσια και κυρίως να εξηγήσουμε στον ελληνικό λαό, τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει». Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμη σε δύο κρίσιμα ζητήματα. Το πρώτο αφορά το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ, όπου πρέπει να είναι προϋπόθεση η απάλειψη όλων των αλυτρωτικών, εθνικιστικών και ανιστόρητων διατάξεων και προβλέψεων του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, οι οποίες δεν λύθηκαν, ούτε λύνονται με τις επιμέρους τροποποιήσεις, ούτε με μια προσθήκη στο τέλος του Συντάγματος ότι «είμαστε ενάντια στους αλυτρωτισμούς, τηρούμε το απαραβίαστο των συνόρων κλπ».
Το δεύτερο ζήτημα, τόνισε, αφορά την αιτία για την οποία επισπεύδεται μια τέτοια συμφωνία με τη γειτονική δημοκρατία και τις πιέσεις που ασκούνται και από την ΠΓΔΜ και από άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και είναι η άμεση ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Υποστήριξε ότι οι πιέσεις ασκούνται, διότι αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ και η ηγεσία του ΝΑΤΟ χρειάζονται οπωσδήποτε επέκταση καλά εξοπλισμένων δυνάμεων σε όλη την υδρόγειο και ιδιαίτερα στην κρίσιμη γεωστρατηγικής σημασίας περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, για επεμβάσεις, για να βρίσκονται σε πολύ υψηλή ετοιμότητα ετοιμοπολεμες κοινές δυνάμεις δράσης, ενώ χρειάζονται και νέες στρατιωτικές βάσεις στα Βαλκάνια και στην ΠΓΔΜ -δίπλα στο Κόσσοβο είναι η πολύ μεγάλη βάση του Bondsteel- και στην Αλβανία.
«Γι' αυτό προωθούνται αυτές οι ενταξιακές διαδικασίες, η Αλβανία μπήκε ήδη στο ΝΑΤΟ, τώρα χρειάζεται να μπει στην ΕΕ. Η ΠΓΔΜ θα μπει πρώτα στο ΝΑΤΟ και στη συνέχεια στην ΕΕ» είπε ο κ. Κουτσούμπας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, ότι γίνεται μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα με τη Ρωσία και στην στρατηγική αυτή είναι και τα Βαλκάνια, ενώ είναι γνωστή η στρατηγική του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος» της «αντιπυραυλικής ασπίδας» κλπ. «Φυσικά, όλα αυτά συνηγορούν στην άποψη "αφήστε κύριοι της Ελλάδας τις ενστάσεις σας για την γειτονική δημοκρατία", προέχει η ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε συνέχεια η έναρξη των διαδικασιών για ένταξη στην ΕΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη θέση, ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει να αποκομίσει απολύτως τίποτα θετικό από όλη αυτή τη διαδικασία, αντίθετα η άρχουσα τάξη της Ελλάδας, ιδιαίτερα ορισμένα τμήματα μεγάλων ομίλων έχουν να αποκομίσουν «και από τη μεριά της πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για γρήγορη επίτευξη μιας όπως-όπως συμφωνίας, διότι υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, επενδύσεις και θέλουν να γίνουν και νέες στη γειτονική δημοκρατία». Δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει, ότι ανάλογο ενδιαφέρον δείχνουν και άλλα κράτη και τμήματα του κεφαλαίου που έχουν επενδύσεις στη ΠΓΔΜ.
Αναφορικά με την ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού, εκτίμησε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με αναδιάταξη συνεργασιών και σχέσεων εντός των κομμάτων και μεταξύ των κομμάτων, ενώ όλο αυτό έχει να κάνει όχι μόνο με το σκοπιανό ζήτημα, ούτε μόνο με τις σχέσεις με την Αλβανία ή με άλλες γειτονικές χώρες, αλλά και με τα ζητήματα της οικονομίας και της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των καπιταλιστικών επιχειρήσεων.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς το σύστημα δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς εναλλακτικές, αλλά σε όλα τα κομβικά ζητήματα βρίσκονται στην ίδια στρατηγική κατεύθυνση. Επανέλαβε ότι το κύριο ζήτημα είναι τι αποκομίζει ο ελληνικός λαός και αυτό πρέπει να είναι και το κριτήριό του, διότι όπως είπε «αν για παράδειγμα ήταν η ΝΔ κυβέρνηση τα 3 αυτά χρόνια, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, θα έκανε πάνω-κάτω τα ίδια».
Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε, ότι το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάζει τον λαό στα μάτια, λόγω συνέπειας έργων και πράξης, σταθερότητας θέσεων που παρακολουθούν τις εξελίξεις και οδηγούν σε σωστές προβλέψεις και εκτιμήσεις, για να παίζει τον ρόλο, στον οποίο το έχει τάξει ο ελληνικός λαός και για τον οποίο υπάρχει.