Tα έσοδα των medtech εταιρειών σε ΗΠΑ και Ευρώπη αυξήθηκαν το 2016 στα 364,4 δισ. δολάρια
Ρυθμούς ανάπτυξης αντίστοιχους με εκείνους προ της οικονομικής κρίσης εμφανίζει ο κλάδος της ιατρικής τεχνολογίας, σύμφωνα με έρευνα της Ernst & Young (ΕΥ).
Ο τομέας αναπτύχθηκε κατά 5% σε παγκόσμιο επίπεδο το 2016, ρυθμός αύξησης που είχε καταγραφεί τελευταία φορά πριν από την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την έκθεση της ΕΥ, η ισχυρή αυτή ανάπτυξη τροφοδοτήθηκε από στρατηγικές συγχωνεύσεων και εξαγορών και βελτιστοποίησης των χαρτοφυλακίων.
Ως μοχλός ανάπτυξης για τον κλάδο λειτουργεί και η διαρκής εστίαση στην απόδοση των κεφαλαίων και σε επενδύσεις στην Έρευνα και Ανάπτυξη. Η έρευνα διαπιστώνει επίσης, ότι βασικές μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τον κλάδο παραμένουν η μετατόπιση προς τη φροντίδα συσχετιζόμενης αξίας, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η ρυθμιστική αβεβαιότητα και η αύξηση των προσδοκιών των πελατών.
Συνολικά, σύμφωνα με την έρευνα τα έσοδα των εταιρειών medtech με έδρα τις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκαν το 2016 στα 364,4 δισ. δολάρια, έπειτα από μια πτώση κατά 3% το προηγούμενο έτος. Τα δε καθαρά έσοδα αυτών των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 17%, φθάνοντας τα 16 δισ. δολάρια, έναντι μείωσης 20% στα 13,7 δισ. δολάρια το 2015.
Αντίστοιχο του ποσοστού ανάπτυξης του τομέα ήταν και οι συνολικές δαπάνες Έρευνας και Ανάπτυξης από τις εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 5% στα 16 δισ. δολάρια το 2016. Η έρευνα διαπιστώνει, ότι υπάρχει επαρκής χρηματοδότηση των medtechs, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια.
Συνολικά, η χρηματοδότηση των medtechs στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αυξήθηκε κατά 101% το 2016, φθάνοντας τα 43,9 δισ. δολάρια, που αποτελεί τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας. Η χρηματοδότηση από κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου ανήλθε σε 7,7 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 23% σε ετήσια βάση.
Επιπλέον, η έρευνα σημειώνει ότι οι ροές κεφαλαίων γίνονται όλο και πιο παγκόσμιες. Το 2016-'17 η Κίνα έφθασε να είναι μία από τις κορυφαίες περιοχές άντλησης ιδιωτικού κεφαλαίου, καθώς οι εταιρείες medtech συγκέντρωσαν πάνω από 1 δισ. δολάρια από 16 χρηματοδοτήσεις. Οι επενδυτές με έδρα στην Ασία υποστήριξαν επίσης ενεργά αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες ιατρικής τεχνολογίας, συμμετέχοντας σε τρεις από τους μεγαλύτερους κύκλους συγκέντρωσης κεφαλαίων.
Την ίδια ώρα, το momentum εξακολουθεί να ευνοεί τις συμφωνίες. Συνολικά, οι εταιρείες medtech στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανακοίνωσαν συμφωνίες ύψους 100,4 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας αύξηση 46% σε ετήσια βάση το 2016 και την υψηλότερη επίδοση του κλάδου μέχρι σήμερα.