Μπουτάρης: Το συλλαλητήριο δεν εξυπηρέτησε σε τίποτα

Μπουτάρης: Το συλλαλητήριο δεν εξυπηρέτησε σε τίποτα

Λανθασμένη την πολιτική που απομακρύνει τα Σκόπια από την διαπραγμάτευση, χαρακτήρισε την διοργάνωση του χθεσινού συλλαλητηρίου ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ.

Ο κ. Μπουτάρης ο οποίος αμφισβήτησε τον αριθμό των 300.000-400.000 συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, σημείωσε ότι «υπήρχε στη συγκέντρωση ένας λεγόμενος εθνικός παλμός», ο οποίος όμως όπως τόνισε «δεν εξυπηρετεί σε τίποτα την κατάσταση». Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε «επιθετικό» το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική», εξηγώντας ότι «το 50% ανήκει σε εμάς, το 30% στα Σκόπια και το υπόλοιπο στην Βουλγαρία» και τόνισε ότι «είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη των αρχηγών όλων των κομμάτων ανεξαιρέτως που άφησαν να καλλιεργηθεί επί δεκαετίες το αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα μας».

Ο κ. Μπουτάρης πρόσθεσε ότι «μετά από 20 χρόνια που υφίσταται το πρόβλημα, φαίνεται πως δεν μάθαμε τίποτα, όπως και με το Κυπριακό υπάρχει ένα πρόβλημα, το οποίο διαιωνίζεται». Συνεχίζοντας είπε ότι «όταν κάνεις μία διαπραγμάτευση, δεν κοιτάς μόνο να επιβάλεις την άποψή σου στον απέναντι, αλλά κοιτάζεις να ενημερώσεις και τον κόσμο. Αυτούς όλους που νομίζουν, ότι αυτό το κράτος είναι ανύπαρκτο και δεν έχει ιστορία, το οποίο είναι δικό τους πρόβλημα. Αλλά εμείς αντί να κοιτάξουμε να τους βοηθήσουμε να αποκτήσουν ταυτότητα, τους χαρακτηρίζουμε άχρηστους και τους πετάμε στην γωνία, τους προσβάλλουμε και εμείς».

Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους που έχει φθάσει κατά την άποψή του η κατάσταση σήμερα σε αυτό το σημείο, ο κ. Μπουτάρης τόνισε, πως «οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων 20 ετών δεν παρουσίασαν ποτέ την πραγματική ιστορία. Δεν αντιλέγω, αυτοί κλέβουν την ιστορία. Η ιστορία μας όμως δεν είναι δυνατό να κλαπεί από κανέναν, υπάρχει και θα υπάρχει». Σημείωσε ακόμη ότι «160 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει την χώρα ως “Μακεδονία”, δεν άλλαξαν όμως τίποτα, κανένας δεν άλλαξε την δική μας ιστορία. Εμείς αντί να κοιτάξουμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση και να τους φέρουμε κοντά, σε εμάς τους απωθούμε».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης στο χθεσινό συλλαλητήριο «ο πυρήνας της οργάνωσης ήταν ακροδεξιοί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν όλοι οι συμμετέχοντες ακροδεξιοί». Αναφορικά με τις κατηγορίες που ακούστηκαν εναντίον του, είπε ότι «λυπήθηκα για τα λόγια του στρατηγού Φραγκούλη και τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον μου, τα οποίο θεωρώ ανοησίες. Δεν είναι η πρώτη φορά