Το θέμα των απεργιών φαίνεται ότι προβληματίζει ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι
Με ομιλίες βουλευτών άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης.
Το πολιτικό ενδιαφέρον, πάντως, εστιάζεται σήμερα στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών οπότε η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί και να είναι εφ' όλης της ύλης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πάρει τον λόγο περίπου στις 2.30 μετά το μεσημέρι.
Η συζήτηση και ψήφιση του αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ, αφού θα έχουν προηγηθεί ονομαστικές ψηφοφορίες που έχουν προαναγγείλει ότι θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε επίμαχα άρθρα, μεταξύ των οποίων οι πλειστηριασμοί και οι όροι χορήγησης των πολυτεκνικών επιδομάτων.
Η «μάχη» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα δοθεί κυρίως για την περικοπή των πολυτεκνικών επιδομάτων, για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία που είναι και ο λόγος που σήμερα προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τα συνδικάτα, αλλά και στην πλήρη απελευθέρωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Οι μειώσεις θα φτάνουν έως και 32% στα επιδόματα που έπαιρναν από το κράτος τρίτεκνοι και πολύτεκνοι. Το ψαλίδισμα αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ (περίπου 54.000 οικογένειες), την ώρα που 12.000 οικογένειες (κυρίως τρίτεκνων) με εισοδήματα από 34.000 ευρώ και άνω χάνουν εντελώς το επίδομα.
«Κάνουμε μια πολύ μεγάλη θεσμική αλλαγή για τα οικογενειακά επιδόματα. Από τις 800.000 οικογένειες που λαμβάνουν επιδόματα, οι 738.000 οικογένειες θα δουν αυξήσεις. Κάποιοι θα δουν μειώσεις. Αυτές τις μειώσεις εμείς θα τις αντιμετωπίσουμε μέσα στη χρονιά, γιατί η κυβέρνησή μας σκοπεύει το 2018 να το αφιερώσει στις πολιτικές για το παιδί» δήλωσε πριν λίγες μέρες η Θεανώ Φωτίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο νομοσχέδιο.
Με την προτεινόμενη διάταξη για τις απεργίες ορίζεται ειδική απαρτία κατά τις γενικές συνελεύσεις πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, προκειμένου να λάβει χώρα η συζήτηση και να ληφθεί απόφαση για την κήρυξη απεργίας.
Συγκεκριμένα, απαιτείται η παρουσία τουλάχιστον του ενός δευτέρου (½) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Ωστόσο, η αλλαγή που επιφέρει η εν λόγω ρύθμιση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, οι οποίοι προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Το θέμα των απεργιών φαίνεται ότι προβληματίζει ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, με τους δύο πρώτους να προσανατολίζονται σε καταψήφιση και το Ποτάμι να σκέφτεται το «παρών».
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς οι ρυθμίσεις προβλέπουν, μεταξύ άλλων (άρθρο 208) ότι από τις 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί διεξάγονται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα, ανεξάρτητα από τον χρόνο επίδοσης της επιταγής και επιβολής της κατάσχεσης. Επίσης, για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά τις 21.2.2018 και έχει ήδη συντελεστεί η σχετική προδικασία του πλειστηριασμού, ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου και του χρόνου διενέργειας τους με σχετική εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή για την έκδοση νέου αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης.