Αβεβαιότητα για την τελική στάση του SPD
Ούτε δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τα χριστιανικά κόμματα CDU και CSU ηγετικά στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών, μεταξύ αυτών αντιπρόεδροι του κόμματος και μέλη του προεδρείου, εκφράζουν ενστάσεις για τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν και ζητούν βελτιώσεις. Αυτές αφορούν την αγορά εργασίας, τη φορολόγηση, τα ασφαλιστικά ταμεία, το προσφυγικό. Στα θέματα αυτά θα πρέπει στις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να κάνουν παραχωρήσεις τα χριστιανικά κόμματα. Μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνο ο σοσιαλδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός Μίχαελ Μίλερ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του.«Ο ίδιος συνασπισμός με την ίδια πολιτική δεν αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στο αρνητικό και για τα δύο κόμματα αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών» τόνισε.
Σε μια πρώτη αντίδραση βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές απορρίπτουν τις όποιες αλλαγές και επιμένουν στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Όπως επισημαίνει ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Bild, τα αποτελέσματα των διερευνητικών διαβουλεύσεων έχουν ψηφιστεί ομόφωνα από τους εκπροσώπους των τριών κομμάτων. Το κείμενο των 28 σελίδων με τα αποτελέσματα συνιστά σύμφωνα με τον κ. Ζέντερ «μια σχεδόν συμφωνία κυβερνητικού συνασπισμού.»
Με 51 ψήφους υπέρ και 50 κατά το συνέδριο της οργάνωσης του κρατιδίου της Σαξονίας-Άνχαλτ του SPD απέρριψε το Σάββατο τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού
Για το SPD η διαδικασία θα έχει ακόμη μέλλον, Την ερχόμενη Κυριακή θα συνέλθει έκτακτο συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών στη Βόννη για να αποφασίσει αν το κόμμα θα μετέχει σε διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τα χριστιανικά κόμματα. Σε περίπτωση που το συνέδριο δώσει πράσινο φως, θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων να διεξαχθεί κομματικό δημοψήφισμα, στο οποίο τα μέλη θα αποφασίσουν για την αποδοχή ή απόρριψη της συμφωνίας. Πάντως σε μια πρώτη ψηφοφορία που έγινε χθες σε συνέδριο του SPD του κρατιδίου Σάξονία-Άνχαλτ η πλειοψηφία των αντιπροσώπων ψήφισε ενάντια στη συμφωνία των διαβουλεύσεων. Αν και πρόκειται για μια σχετικά μικρή οργάνωση, το αποτέλεσμα είναι όμως ενδεικτικό για το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην κομματική βάση αναφορικά με τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού.
(DW)