Ψάχνουν ακόμα επιζώντες στην λάσπη της Σάντα Μπάρμπαρα

Ψάχνουν ακόμα επιζώντες στην λάσπη της Σάντα Μπάρμπαρα

Με σκύλους και σκάνερ, οι ομάδες διάσωσης αναζητούν ίχνη ζωής κάτω από τα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι κατολισθήσεις

Οι ομάδες διάσωσης στη νότια Καλιφόρνια εργάζονται πυρετωδώς για τρίτη ημέρα προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες από τις φονικές κατολισθήσεις που σάρωσαν τη Σάντα Μπάρμπαρα.

Οι αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 8 παραμένουν σήμερα αγνοούμενοι. Από τις κατολισθήσεις καταστράφηκαν περισσότερα από 100 σπίτια και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 28 άνθρωποι.

Εκτός των 100 σπιτιών που ισοπεδώθηκαν, εκατοντάδες άλλες υποδομές και κτίρια υπέστησαν σοβαρές καταστροφές από τους χειμάρρους λάσπης και τα συντρίμμια που παρέσυραν μαζί τους.

Η Έλεν Ντετζένερις η οποία βρίσκεται ανάμεσα στους πληγέντες περιέγραψε σήμερα στο talk show της: «Υπάρχουν οικογένειες που αγνοούνται, άνθρωποι που έχουν χάσει τα ίχνη των συγγενών τους… είναι καταστροφικό».

Περίπου 500 διασώστες με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, στρατιωτικών ελικοπτέρων και θερμικών καμερών επιχειρούν στις πληγείσες περιοχές.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς καθώς οι αρχές πρέπει να ανοίγουν δρόμο μέσα από τη λάσπη, που ανέρχεται σε πολλές περιπτώσεις στο ύψος της ανθρώπινης μέσης, να απομακρύνουν τους κορμούς των δέντρων που ξεριζώθηκαν, βράχους και άλλα συντρίμμια.

Μεταξύ των κτιρίων που επλήγησαν είναι ιστορικά ξενοδοχεία αλλά και κατοικίες διασήμων, ιδίως στην περιοχή του Μοντεσίτο.