Ουράνιο υπερθέαμα τον Ιανουάριο με 2 σούπερ φεγγάρια, μια έκλειψη και πεφταστέρια

Ουράνιο υπερθέαμα τον Ιανουάριο με 2 σούπερ φεγγάρια, μια έκλειψη και πεφταστέρια

Θα βρέξει αστέρια απόψε

Με το «καλημέρα» σας, το 2018 φέρνει δυο πανσελήνους. Και αν την χθεσινή, που ήταν η Σούπερ Σελήνη, δεν προλάβατε να τη δείτε, τότε θα πρέπει να περιμένετε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου… Γιατί ο πρώτος μήνας του νέου έτους μας επιφυλάσσει δεύτερο γεμάτο φεγγάρι.

Η σούπερ-Σελήνη ή υπέρ-Σελήνη σημειώθηκε στις 04:24 ώρα Ελλάδας, τα ξημερώματα της 2ας Ιανουαρίου.

Η επόμενη πανσέληνος της 31ης Ιανουαρίου θα συνδυασθεί με μια ολική έκλειψη της Σελήνης. Θα έχει προηγηθεί στις 30 Ιανουαρίου, περίπου στις 12 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, άλλη μια σούπερ-Σελήνη, με το φεγγάρι σε απόσταση 359.000 χιλιομέτρων από τη Γη.

Απόψε πάντως θα βρέξει αστέρια

Όπως κάθε χρονιά, το νέο αστρονομικό έτος ξεκινά με μια βροχή διαττόντων αστέρων, τις Τεταρτίδες (Quadrantids), που διαρκούν από τις 22 Δεκεμβρίου έως τις 17 Ιανουαρίου και φέτος θα κορυφωθούν νωρίς το βράδυ της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου (περί τις 23:00 ώρα Ελλάδας) έως τα χαράματα της Πέμπτης. Όμως η πανσέληνος -και μάλιστα υπέρ-Σελήνη- που θα έχει προηγηθεί, θα «σβήσει» με τη λάμψη της τα περισσότερα μετέωρα από τον νυχτερινό ουρανό.

Οι Τεταρτίδες είναι καλύτερα ορατές στα πιο βόρεια γεωγραφικά πλάτη, ιδίως σε κατεύθυνση βορειανατολική στον ουρανό. Εμφανίζουν στο αποκορύφωμά τους έως 40 μετέωρα την ώρα, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα άνω των 40 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενώ έχουν αναφερθεί έως και 120 μετέωρα κάποιες χρονιές. Λόγω της υπέρ-Σελήνης στις αρχές Ιανουαρίου, τα ορατά μετέωρα αναμένεται να μην ξεπεράσουν τα δέκα έως 25 ανά ώρα και αυτό μόνο σε περιοχές με σκοτεινό ουρανό χωρίς αστική φωτορύπανση.

Είναι μια βροχή διαττόντων λιγότερο γνωστή από άλλες όπως των Λεοντιδών, των Ωριωνιδών και των Διδυμίδων, καθώς τα μετέωρά της είναι πιο αχνά, αλλά συχνά φωτίζουν τον ουρανό με ασυνήθιστα γιγάντιες «ουρές».