Όσα στοιχειώνουν τα νοικοκυριά τις 5 τελευταίες εργάσιμες μέρες του έτους
Εάν οι φορολογούμενοι δε θέλουν να πληρώσουν πρόστιμα αλλά και να μη φιγουράρει το όνομά τους στην μακριά λίστα των οφειλετών της εφορίας, θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπητις τελευταίες πέντε εργάσιμες ημέρες του 2017.
Τα νοικοκυριά μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, τον ΦΠΑ Νοεμβρίου ή ακόμη και τη μηνιαία δόση ρύθμισης οφειλών. Δεν είναι λίγοι αυτοί, που θα χρειαστεί λίγο πριν την εκπνοή του έτους, να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, να προχωρήσουν σε γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών για να δικαιολογήσουν τεκμήρια ή ακόμη και να καταθέσουν πινακίδες στην περίπτωση που τα τέλη κυκλοφορίας τούς φαίνονται βουνό και αδυνατούν να τα πληρώσουν.
Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες του 2017 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να σπεύσουν να τακτοποιήσουν τις ακόλουθες φορολογικές υποχρεώσεις:
1. Τέλη κυκλοφορίας του 2018. Οι κάτοχοι οχημάτων για να μην βρεθούν από την Πρωτοχρονιά αντιμέτωποι με τα τσουχτερά πρόστιμα, που ανέρχονται στο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά τους. Τα τέλη κυκλοφορίας ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας κυμαίνονται:
- Από 22 έως 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000.
- Από 22 έως 1.260 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005.
- Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως το 2010.
Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1 Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων. Στα ειδοποιητήρια αναγράφεται ως προθεσμία πληρωμής των τελών μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2017. Επειδή όμως η τελευταία ημέρα του χρόνου είναι Κυριακή, καλό είναι οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τα τέλη είτε στις τράπεζες ή μέσω e-banking μέχρι και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου. Οσοι τα πληρώσουν στα γκισέ των τραπεζών θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα επιβαρυνθούν με προμήθεια που φθάνει μέχρι και 2 ευρώ.
2. Κατάθεση πινακίδων: Οι ιδιοκτήτες οχημάτων που αδυνατούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας έχουν τη δυνατότητα να καταθέτουν μέχρι την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους αποφεύγοντας έτσι την καταβολή των τελών. Η κατάθεση των πινακίδων δεν συνιστά οριστική απόσυρση του αυτοκινήτου, αλλά απλή ακινησία. Οι φορολογούμενοι που σχεδιάζουν να αποσύρουν από την κυκλοφορία το αυτοκίνητό τους θα πρέπει να έχουν μαζί τους τα εξής δικαιολογητικά:
- Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου.
- Πινακίδες.
- Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του ΙΧ.
- Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.
- Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.
- Αστυνομική ταυτότητα ή σχετική εξουσιοδότηση αν δεν είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.
Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην Εφορία περιλαμβάνεται και η υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δεν θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή, ότι έχετε ιδιωτικό χώρο), ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα. Τα παραπάνω δικαιολογητικά συνοδεύουν την δήλωση ακινησίας.
3. Τέταρτη δόση ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν την τέταρτη δόση του φετινού ΕΝΦΙΑ για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμο 0,73%. Η πλήρης εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του 2017 θα ολοκληρωθεί στο τέλος του Ιανουαρίου 2018.
4. Δόση ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο πρέπει να εξοφλήσουν μία ακόμη μηνιαία δόση των ρυθμίσεών τους. Πολλοί από αυτούς υποχρεούνται να πληρώσουν ταυτόχρονα και τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας στην ίδια προθεσμία.
5. Γονικές παροχές ή δωρεές χρηματικών ποσών. Φορολογούμενοι που κινδυνεύουν με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης μπορούν να γλιτώσουν από την επιβολή έξτρα φόρου. Αρκεί να χρησιμοποιήσουν για τη κάλυψη των τεκμηρίων δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών που θα πρέπει όμως να γίνουν μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου. Η γονική παροχή μπορεί να γίνει ή με συμβολαιογραφικό έγγραφο, ή με δήλωση στην Εφορία του δωρητή. Και στις δύο περιπτώσεις η φορολογία είναι ίδια και ανέρχεται σε 10% επί του ποσού που παρέχεται. Προσοχή! Ο φόρος 10% επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ των χρημάτων που δωρίζονται.
Για παράδειγμα, πατέρας δίνει στην κόρη του το ποσό των 5.000 ευρώ, για την αγορά ενός αυτοκινήτου. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να υποβληθεί δήλωση στην Εφορία και να καταβληθεί φόρος για την παροχή που ανέρχεται σε 500 ευρώ (5.000 Χ 10%). Η δήλωση θα υποβληθεί στη ΔΟΥ του πατέρα, ενώ υπόχρεος καταβολής του φόρου των 500 ευρώ είναι η κόρη.
6. Φορολογική δήλωση από κληρονόμους. Μέχρι το τέλος του μήνα οι κληρονόμοι θα πρέπει να καταθέσουν χειρόγραφα στην Εφορία τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογουμένου που απεβίωσε το 2016. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ενημέρωση του Τμήματος Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της ΔΟΥ του αποβιώσαντος, πριν από την υποβολή της δήλωσης, με την ημερομηνία θανάτου και τα στοιχεία των νόμιμων κληρονόμων/ εγγύτερων συγγενών, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
7. Υποβολή τροποποιητικής δήλωσης αναδρομικών αποδοχών οι οποίες εισπράχθηκαν μέσα στο φορολογικό έτος 2016.
8. Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού. Αφορά όσους έγινε δεκτή η μεταφορά τους στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού. Οι φορολογούμενοι που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτησή τους εγκρίθηκε μέσα στο 2017, μπορούν να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2016 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του χρόνου.
9. Τελευταία δόση φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων. Τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος.
10. Πληρωμή ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικό σύστημα θα πρέπει στο τέλος του μήνα να καταβάλουν τον ΦΠΑ Νοεμβρίου.