«Η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τους δανειστές»
Οι γερμανοί σχολιαστές βάζουν για άλλη μια φορά στο μικροσκόπιό τους την ελληνική οικονομία με αφορμή την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2018 στην Αθήνα. Σε εκτενή του ανάλυση το γερμανικό οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche εκτιμά ότι «το 2018 θα αποτελέσει καθοριστική χρονιά για την Ελλάδα» και σημειώνει: «Η Ελλάδα βρίσκεται στην τελική ευθεία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τον νέο προϋπολογισμό. Έτσι επιδιώκεται να τερματιστούν τα προγράμματα βοήθειας ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία εκπνέουν τον Αύγουστο (σ.σ. λήξη του τρίτου προγράμματος). Η Αθήνα θέλει να σταθεί ξανά στα δικά της πόδια». Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό κάνει λόγο για αισθητή βελτίωση των δεικτών της ελληνικής οικονομίας και σχολιάζει ότι «στις Βρυξέλλες η τρόικα διαπιστώνει με έκπληξη ότι η τελευταία αξιολόγηση κύλησε για πρώτη φορά βάσει χρονοδιαγράμματος. (…) "Το κλίμα αντιστρέφεται αυτή την ώρα", δηλώνει με χαρά έλληνας διπλωμάτης».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Αθήνα ήλπιζε ότι τα υπόλοιπα κράτη της ευρωζώνης θα εγκρίνουν νωρίς εντός του 2018 μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. «Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί για όσο καιρό δεν υπάρχει κυβέρνηση στο Βερολίνο», υπογραμμίζει το περιοδικό και επικαλείται πηγή από το Eurogroup που δεν κατονομάζεται και υποστηρίζει ότι «έτσι κι αλλιώς δεν θα υπάρξουν μεγάλης κλίμακας ελαφρύνσεις». Η ίδια πηγή εκτιμά ότι θα μπορούσε να υπάρξει επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται στις δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού περί τέλους της επιτροπείας μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος για να επισημάνει όμως ότι «η τρόικα δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. Εκεί υπάρχουν σκέψεις να συνεχιστεί η επιτήρηση με κάποια μορφή μετά το τέλος του προγράμματος. Οι αρμόδιοι βλέπουν με ανησυχία ότι ο Τσίπρας θέλει να δαπανήσει περισσότερα χρήματα τότε. "Θα διατηρήσει την πορεία του ο Τσίπρας όταν χαλαρώσουν τα ηνία; Αυτό είναι το αποφασιστικό ερώτημα", λέγεται από το Eurogroup».
Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι «στον προϋπολογισμό για το 2018 που μόλις ψηφίστηκε υπάρχουν παραδείγματα εκλογικών δώρων, με τα οποία ο Τσίπρας προσπαθεί να βελτιώσει τη δημοτικότητά του. Άνεργοι μεταξύ 18 και 24 ετών πρόκειται να λάβουν μια εφάπαξ πληρωμή ύψους 400 ευρώ». Το οικονομικό περιοδικό θεωρεί ότι «ακόμη και μετά από οκτώ χρόνια ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοήθειας και πολλών κυβερνητικών αλλαγών λίγα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον τρόπο άσκησης της πολιτικής. Επίσης δεν υπήρξε αναδιάρθρωση της οικονομίας, κυριαρχούν μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξάγουν σχεδόν καθόλου. (…) Τα προβλήματα της Ελλάδας με βεβαιότητα δεν θα τελειώσουν μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018», προβλέπει η Wirtschaftswoche.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung διερωτάται αν η χθεσινή ψήφιση του νέου ελληνικού προϋπολογισμού μπορεί να σηματοδοτήσει την «αρχή του τέλους για το ελληνικό δράμα του χρέους». Η συντηρητική εφημερίδα της Φρανκφούρτης στέκεται στην εκτίμηση του έλληνα πρωθυπουργού ότι πρόκειται για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό και σχολιάζει ότι «πέρασε από το κοινοβούλιο μετά από πολυήμερες συζητήσεις».
Η FAZ επισημαίνει ότι «στο πλαίσιο της τελευταίας αξιολόγησης η κυβέρνηση στην Αθήνα ενέκρινε πρόσθετα μέτρα λιτότητας, περικοπές συντάξεων, αξιολόγηση των απασχολούμενων στον δημόσιο τομέα και πώληση λιγνιτικών μονάδων. Επιπλέον πρόκειται να περιοριστεί το δικαίωμα των συνδικάτων στην απεργία».
Η εφημερίδα σχολιάζει ότι παρά τη βελτίωση ορισμένων δημοσιονομικών δεικτών, «δεν είναι καλά όλα τα νούμερα», υπογραμμίζοντας ότι η ανεργία παραμένει με ποσοστό 20,2% η υψηλότερη στην ευρωζώνη ενώ το δημόσιο χρέος έφτασε σχεδόν το 180% του ΑΕΠ.
Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση ότι «η Ελλάδα αποδεσμεύεται από τους δανειστές», σχολιάζοντας ότι «για τον έλληνα πρωθυπουργό η έγκριση του νέου ελληνικού προϋπολογισμού δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από την αρχή του τέλους της χρηματοοικονομικής κρίσης και την απελευθέρωση της Ελλάδας από την επιτροπεία των δανειστών».
Ωστόσο, η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ εκτιμά ότι «για τους Έλληνες δεν είναι ακόμη ορατή αυτή η πολυπόθητη στιγμή της "εξόδου από το τούνελ της κρίσης", όπως χαρακτηρίζει η (ελληνική) κυβέρνηση το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας». Το δημοσίευμα αναφέρεται στα νέα μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση την προσεχή χρονιά. «Ο Τσίπρας ξέρει ότι το πολιτικό του μέλλον εξαρτάται εν μέρει από το αν κατορθώσει μέχρι τον Αύγουστο να οδηγήσει και πάλι την Αθήνα στις χρηματαγορές με ανεκτά επιτόκια. (…) Εάν καταφέρει η Ελλάδα να αντλήσει ξανά χρήματα μόνη της, ο Τσίπρας θα προβάλει το γεγονός ότι οδήγησε τη χώρα του εκτός κρίσης, δήλωσαν διπλωμάτες στην Αθήνα», γράφει η Handelsblatt.