Η ιστορία της πόλης και της περιοχής φτάνει, σύμφωνα με τα ευρήματα, στην προϊστορική εποχή
Η Καβάλα είναι μια πόλη μια από τις πιο μεγάλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, μετά την Θεσσαλονίκη, κτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγιές της οροσειράς «Σύμβολο», με μοναδική θέα στη θάλασσα.
Πιστεύεται πως κατοικείται σχεδόν αδιάκοπα από τον 7ο π.Χ αιώνα.
Στη μικρή, οχυρή χερσόνησο κλείστηκε η πόλη για 2.500 χρόνια. Στις αρχές του 16ου αιώνα επεκτάθηκε έξω από αυτήν διατηρώντας τα ίδια όρια μέχρι το 1870. Από το 1928 άρχισε να παίρνει τη σημερινή της μορφή.
Τα ονόματά της ανά τους αιώνες
Μάλιστα, από τον 7ο π.Χ αιώνα μέχρι τον 9ο μ.Χ αιώνα ονομαζόταν Νεάπολη- εκεί όπου έφτασε ο Απόστολος Παύλος κάνοντας την πόλη την πρώτη ευρωπαϊκή που δέχθηκε τον Χριστιανισμό.
Έως τον 14ο μ.Χ αιώνα ονομαζόταν Χριστούπολις και από τότε πήρε τη σημερινή ονομασία της.
Έτσι και η ιστορία της έχει πολλά πρόσωπα, τα οποία και παραμένουν εμφανή στις γωνιές και τις γειτονιές της. Από τις ομηρικές αφηγήσεις και την Αθηναϊκή Συμμαχία μέχρι τα έργα Βυζαντινών και Τούρκων, όπως το Κάστρο και οι Καμάρες, και τη νεότερη ιστορία της πόλης με την επεξεργασία καπνού που της χάρισε τον τίτλο της «Μέκκας», η Καβάλα ήταν ένα σταυροδρόμι εποχών, πολιτισμών και δρόμων.
Χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες του όρους Σύμβολο, διατηρεί πολλά στοιχεία από την παλιά της φυσιογνωμία και αναδεικνύει αρμονικά πλατείες, μοντέρνα κτίρια και εμπορικά κέντρα που γειτονεύουν με παραδοσιακά σπίτια, πλακόστρωτα σοκάκια και μνημεία με ηλικία αιώνων.
Σημαντικά αξιοθέατα
Οι Καμάρες είναι το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της Καβάλας, τμήμα του κάποτε μεγάλου συστήματος ύδρευσης του βράχου της Παναγίας, όπου ήταν χτισμένη η αρχαία και η μεσαιωνική πόλη. Αποτελεί διατηρητέο μνημείο.
Αξίζει να επισκεφθείτε την Ακρόπολη, το Κάστρο και τα τείχη γύρω από τη χερσόνησο της Παναγίας, εκεί που ουσιαστικά ζούσε ολόκληρη η πόλη, οχυρωμένη, πριν αρχίσει να επεκτείνεται έξω από τη χερσόνησο, στις αρχές του 16ου αιώνα.
Στα δυτικά της Καβάλας βρίσκεται και το Ιμαρέτ, το τεράστιο κτίσμα του Μεχμέτ Αλή πασά, από το 1817.
Ο συνδυασμός των νεοκλασικών κτιρίων και των καπναποθηκών συμβάλλουν στην ιδιαίτερη αύρα που αποπνέει η πόλη, αναμνήσεις μιας άλλης εποχής, τότε που η Καβάλα ονομαζόταν «Μέκκα του καπνού».
Η εποχή εκείνη αναβιώνει στο μουσείο καπνού της πόλης.