Τι σημαίνει το καθεστώς της ιερής πόλης και η ιστορία του
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα τις Παρασκευής για να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, γνωστοποίησε η προεδρία του οργάνου, την οποία ασκεί τον τρέχοντα μήνα η Ιαπωνία.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αρχίσει τη συνεδρίασή του συζητώντας άλλα θέματα περί τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) και το θέμα της Ιερουσαλήμ θα εξεταστεί κατόπιν, διευκρίνισε η ίδια πηγή.
Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το ΣΑ και να το ενημερώσει δημόσια ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποβλήθηκε νωρίτερα από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης, διευκρίνισαν διπλωμάτες.
Ο Τραμπ ανέτρεψε την πολιτική που ασκούσαν επί δεκαετίες οι ΗΠΑ την Τετάρτη, προκαλώντας αγανάκτηση στους Παλαιστίνιους κι αψηφώντας τις προειδοποιήσεις πως θα πυροδοτήσει αναταραχή στη Μέση Ανατολή.
«Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Καρλ Σκάου.
Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ
Από όλα τα θέματα που βρίσκονται στην καρδιά της διαρκούς σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, κανένας δεν είναι τόσο ευαίσθητο και εκρηκτικό όσο το καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Η επίμαχη ιερή πόλη βρίσκεται στο επίκεντρο των ειρηνευτικών προσπαθειών εδώ και πολλές δεκαετίες.
Πριν από εβδομήντα χρόνια, όταν ο ΟΗΕ ψήφισε την διάσπαση της Παλαιστίνης σε εβραϊκό και αραβικό κράτος, η Ιερουσαλήμ ορίστηκε ως ξεχωριστή οντότητα υπό διεθνή εποπτεία. Στον πόλεμο του 1948 διαιρέθηκε, όπως το Βερολίνο στον ψυχρό πόλεμο, σε δυτικό και ανατολικό τομέα υπό τον έλεγχο του Ισραήλ και της Ιορδανίας αντιστοίχως. Τον Ιούνιο του 1967, στον Πόλεμο των Έξι ημερών το Ισραήλ κατέλαβε και την ανατολική πλευρά, επέκτεινε τα όρια της πόλης και την συνέδεσε με το δικό του έδαφος - μια πράξη που ποτέ δεν αναγνωρίστηκε διεθνώς.
Το Ισραήλ περιγράφει συνήθως την πόλη, με τους εβραϊκούς, μουσουλμανικούς και χριστιανικούς ιερούς τόπους, ως "ενωμένη και αιώνια" πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους. Από την πλευρά τους, οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρέπει να είναι η πρωτεύουσα ενός μελλοντικού ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Η κυρίαρχη διεθνής άποψη, που έγινε δεκτή από όλες τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, είναι ότι το καθεστώς της πόλης πρέπει να αντιμετωπιστεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με πολύ προσοχή και ειδικούς διπλωματικούς χειρισμούς.
Οποιαδήποτε κίνηση για να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θέτει τις ΗΠΑ σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πλανήτη και νομιμοποιεί τον ισραηλινό εποικισμό στην Ανατολική Όχθη που θεωρείται παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.