Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι όρος για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

Η ποσοτική χαλάρωση δεν είναι όρος για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

«Δεν υπάρχει ο στόχος να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος»

Η ελληνική κυβέρνηση δεν πιστεύει πλέον ότι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC.

«Θεωρώ ότι θα ενταχθούμε στο πρόγραμμα (ποσοτικής χαλάρωσης), αλλά δεν είναι τόσο κρίσιμης σημασίας για εμάς, όπως πιστεύαμε πριν», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο CNBC.

«Η εκτίμησή μας πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν ότι το QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) αποτελούσε «κλειδί» προκειμένου να έχουμε πρόσβαση στην αγορά, αλλά αυτό δεν ήταν αλήθεια. Οι εξελίξεις έδειξαν ότι δεν ήταν προϋπόθεση», δήλωσε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο συνεδρίου στην Αθήνα.

«Για εμάς, δεν υπάρχει ο στόχος να έχουμε πρόσβαση στο QE πριν από το τέλος του προγράμματος», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Βουτιά του Ελληνικού ομολόγου

Σε χαμηλό 8ετίας κάτω από το 5% υποχώρησε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς η συμφωνία μεταξύ της χώρας και των πιστωτών όπως και τα θετικά στοιχεία για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης ενισχύουν το κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων.

«Σε γενικές γραμμές τα πράγματα σταθεροποιούνται για την Ελλάδα και υπάρχει μια αίσθηση ότι το χειρότερο μέρος της κρίσης έχει περάσει», δήλωσε αναλυτής από την Rabobank στο Λονδίνο. «Παράλληλα, η αγορά κυνηγά τις αποδόσεις και κοιτάζει την περιφέρεια».

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε νωρίτερα σε χαμηλό 8 ετών, γύρω στο 4,8%. Τον Ιούλιο του 2015, η αντίστοιχη απόδοση των 10ετών ομολόγων ξεπερνούσε το 18%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων μπορεί να ενθαρρύνει την Ελλάδα να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων στις αγορές.

Το πετυχημένο swap δείχνει την έξοδο στις αγορές του χρήματος

Σημαντική αποκλιμάκωση των επιτοκίων των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει φέρει το επιτυχημένο swap του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους και η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Έτσι, εκτιμάται ότι ανοίγει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για νέες εξόδους της χώρας στις αγορές τους αμέσως επόμενους μήνες, σε συνδυασμό με την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων.

Το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του ελληνικού δημοσίου έχει ήδη πέσει στα επίπεδα του 4,8% όταν το προηγούμενο διάστημα ήταν σταθερά πάνω από το 5%, ενώ στα επταετή προσεγγίζει το 4,5% και στα διετή το 2,4%. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπουν ότι, δεδομένου του θετικού αντίκτυπου που θα εξακολουθήσει να έχει το swap στη αγορά ομολόγων αλλά των προοπτικών που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, προβλέπεται ότι σε εύλογο χρόνο και προς τα τέλη Ιανουαρίου τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων μπορούν να «σπάσουν» το φράγμα του 4,5% με τα επταετή ομόλογα να προσεγγίζουν πλέον το 4%.

Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων ενισχύουν τις προβλέψεις αυτές. Ενδεικτικό είναι ότι οι πράξεις αγοράς και πώλησης ελληνικών ομολόγων σε καθημερινή βάση έχουν αυξηθεί κατακόρυφα συγκριτικά με τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν το swap των 25 δισ. ευρώ.

Τα θετικά μηνύματα από την αγορά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τις νέες εξόδους στις αγορές που προγραμματίζει το υπουργείο Οικονομικών για τους επόμενους μήνες. 'Αλλωστε, ήδη, έχει προαναγγελθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι, πριν το τέλος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής τον Αύγουστο του 2018, θα υπάρξουν 2-3 εκδόσεις ομολόγων.

Και όπως λένε χαρακτηριστικά, όσοι στο υπουργείο Οικονομικών παρακολουθούν στενά τα δεδομένα στις αγορές, οι νέες εκδόσεις είναι αυτές που πυροδοτούν ακόμη περισσότερο την πτώση των επιτοκίων.