Πώς άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη ανέβηκαν το Κιλιμάντζαρο

Πώς άνθρωποι με ακρωτηριασμένα μέλη ανέβηκαν το Κιλιμάντζαρο

Η δυναμική γυναίκα που στέκεται στο πλευρό τους

«Μην αφήσεις ποτέ κανέναν να σου πει ότι δε μπορείς να κάνεις αυτό που θέλεις. Εσύ θέτεις τα όρια και ποτέ μη λες ποτέ». Η Mona Patel έχει αφιερώσει τη ζωή της στους ανθρώπους που ζουν με ακρωτηριασμένα μέλη. Πρόσφατα, οδήγησε ένα γκρουπ αποτελούμενου από ανθρώπους με τέτοιου είδους αναπηρία στην κορυφή του Κιλιμάντζαρου, το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα.

Μια ημέρα την άνοιξη του 1990, όταν η Mona ήταν 17 ετών και βρισκόταν στο δρόμο για τη σχολή της, τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο από οδηγό που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ. «Με πέταξε περίπου 6 μέτρα στον αέρα και στη συνέχεια με κάρφωσε ανάμεσα στο αυτοκίνητό του και ένα μεταλλικό κιγκλίδωμα... Μου συνέθλιψε το πόδι», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή της στο CNN.

Το σώμα της Mona ποτέ δε θα ήταν το ίδιο, όπως και το μέλλον της. Εβδομάδες μετά το σφοδρό ατύχημα, οι γιατροί ακρωτηρίασαν το πόδι της και σε διάστημα επτά ετών υποβλήθηκε σε 21 επεμβάσεις. Πλέον, αφού υπερπήδησε πολλά εμπόδια, όχι μόνο κατάφερε να ξεπεράσει τους αρχικούς της φόβους ότι δε θα μπορούσε να γίνει μητέρα- έχει μια υπέροχη οικογένεια με δυο παιδιά-, αλλά ίδρυσε μια οργάνωση που βοηθά άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια θέση με εκείνη, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση, San Antonio Amputee Foundation στο Σαν Αντόνιο των ΗΠΑ.

Η αισιόδοξη και δυναμική γυναίκα, οργανώνει προγράμματα εκγύμνασης και οικονομικής ενίσχυσης, διοργανώνει τουρνουά τένις και ενθαρρύνει την ορειβασία - εκ ου και η ανάβαση στο βουνό της Τανζανίας.