Η Μόσχα και η Τεχεράνη, που είναι σύμμαχοι της Δαμασκού, και η Άγκυρα, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες
Οι πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν θα συναντηθούν αύριο Τετάρτη στη Ρωσία για την πρώτη από μια σειρά διεθνών συναντήσεων με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας ειρήνευσης στη Συρία, τώρα που ο στρατός του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είναι σε πλεονεκτική θέση απέναντι στους αντάρτες και το Ισλαμικό Κράτος.
Λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που είναι προγραμματισμένος για τις 28 Νοεμβρίου στη Γενεύη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα δεχθεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Χασάν Ροχανί στη θερινή του κατοικία στο Σότσι της Ρωσίας.
Ο Πούτιν είχε ζητήσει στα μέσα Νοεμβρίου «να αυξηθούν οι προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση» της Συρίας.
«Η φάση του ανοικτού πολέμου στη συριακή κρίση έχει τελειώσει και το ζήτημα μιας πολιτικής διευθέτησης γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό», εξηγεί ο Ρώσος ειδικός Άντζνταρ Κούρτοφ.
«Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία έχουν η κάθε μία τα δικά της συμφέροντα στη Συρία. Είναι προφανές ότι έχουν και διαφωνίες και συναντώνται για να μπορέσουν να τις αμβλύνουν», προσθέτει.
Η Μόσχα και η Τεχεράνη, που είναι σύμμαχοι της Δαμασκού, και η Άγκυρα, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες, έχουν καλέσει επτά φορές φέτος σε διαπραγματεύσεις το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, την Αστάνα.
Στο πλαίσιο αυτό έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν «ζώνες αποκλιμάκωσης» στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χομς, στην ανατολική Γούτα κοντά στη Δαμασκό καθώς και στη νότια Συρία.
Τα μέτρα αυτά οδήγησαν στην αποκλιμάκωση της έντασης επί του πεδίου και πλέον η Μόσχα επιζητεί η συζητήσεις να στραφούν στο πολιτικό σκέλος.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η σύνοδος του Σότσι έχει στόχο πρώτα απ’ όλα «να βοηθήσει να ξεκινήσουν και πάλι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης».
«Την ώρα που πλησιάζει η νίκη επί του ΙΚ στη Συρία βλέπουμε να εμφανίζονται περισσότερες προϋποθέσεις για την επανέναρξη των πολιτικών διαπραγματεύσεων», είχε σχολιάσει την Παρασκευή.
Μέχρι στιγμής η τύχη του Άσαντ είναι το θέμα που φέρνει σε αδιέξοδο τις πολιτικές συζητήσεις.
Όμως σύμφωνα με τον Τιμούρ Αχμέτοφ, ειδικό του Ρωσικού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων με έδρα την Άγκυρα, «προς το παρόν είναι πιο σημαντικό για την Τουρκία να εξακολουθήσει να έχει φωνή στις μελλοντικές πολιτικές διαπραγματεύσεις από το να δει τον Άσαντ να αποχωρεί από την εξουσία».
Ο Αχμέτοφ εκτιμά επίσης ότι η σύνοδος του Σότσι αναμένεται να προσφέρει την ευκαιρία στην Άγκυρα «να προσπαθήσει να αποτρέψει τη Ρωσία από το να στηρίξει διπλωματικά τους Κούρδους», οι πολιτοφυλακές των οποίων ελέγχουν μέρος της βόρειας Συρίας.
Η τελευταία ρωσική πρωτοβουλία, που είχε στόχο να φέρει κοντά την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση στη Ρωσία, είχε γίνει δεκτή με ψυχρότητα από τους αντάρτες και δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνάντηση αυτή που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Νοεμβρίου, ενώ πλέον εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Εν αναμονή οι διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης συναντώνται από αύριο στο Ριάντ, έπειτα από πρόσκληση της Σαουδικής Αραβίας. Στόχος τους είναι να αποκτήσουν κοινή θέση ενόψει της επανάληψης των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, οι οποίες αναμένεται να επικεντρωθούν στη σύνταξη του νέου συντάγματος της Συρίας και τη διεξαγωγή εκλογών.
Για το μέλος του εθνικού συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Χάντι αλ Μπάχρα η σύνοδος του Σότσι «πριν οποιαδήποτε συμφωνία στη Γενεύη παραβιάζει το πνεύμα» της διαδικασίας που ξεκίνησε υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
«Κάθε διεθνής προσπάθεια θα πρέπει να συμβάλει στην ενίσχυση της πολίτικης διαδικασίας της Γενεύης, όχι στην αποδυνάμωσή της», τόνισε.