Σε «φιάσκο» εξελίχθηκε η νέα παραπομπή του
Με χειροκροτήματα υποδέχτηκαν οι υποστηρικτές του Αρτέμη Σώρρα την απόφαση του δικαστηρίου να κηρύξει απαράδεκτη τη δίκη με κατηγορούμενους τον καταζητούμενο και τον συνεργάτη του Μανώλη Λαμπράκη για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων από κοινού.
«Άξιοι» φώναξαν στον δικαστή και τον εισαγγελέα της έδρας οι δεκάδες οπαδοί του Σώρρα οι οποίοι, υπό το βλέμμα ισχυρής αστυνομικής δύναμης, γέμισαν ασφυκτικά την δικαστική αίθουσα αλλά και τον προαύλιο χώρο έξω από το κτίριο 2 της Ευελπίδων. «Εμπρός Αρτέμη Σώρρα να πάρουμε τη χώρα» και «’Άκουσε Αρτέμη, το καθεστώς σε τρέμει» ήταν μόνο μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου. Οι υποστηρικτές του Αρτέμη Σώρρα, μάλιστα, απήγγειλαν τον όρκο στην Ένωση του και έψαλαν τον εθνικό ύμνο.
Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε και πάλι στο ακροατήριο μετά την αναίρεση του Αρείου Πάγου στην αθωωτική απόφαση που είχε εκδώσει το Μονομελές Πρωτοδικείο το 2013. Τότε το δικαστήριο δεχόταν στο σκεπτικό του ότι ο Αρτέμης Σώρρας είναι ενδεχομένως διαχειριστής του μυθικού ποσού των 600 δις ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δικαστικές πηγές έκαναν λόγο για …. «φιάσκο» αναφέροντας πως η επίμαχη υπόθεση δεν έπρεπε να εισαχθεί και πάλι στο ακροατήριο καθώς δεν επρόκειτο να δικαστεί ξανά. Και αυτό γιατί η αναίρεση αφορούσε μόνο το σκέλος που εμμέσως πλην σαφώς «βάπτιζε» διαχειριστή του μυθικού ποσού τον Αρτέμη Σώρρα και στόχος ήταν να αφαιρεθεί το επίμαχο σκεπτικό από τη νομολογία.
Έτσι, όπως σχολίαζαν αρμόδιες πηγές επειδή το αδίκημα είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και παρήλθε η προθεσμία της έφεσης υπέρ του νόμου δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης.
Ο συνήγορος του Αρτέμη Σώρρα, που φυσικά δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, κατέθεσε σειρά ενστάσεων υποστηρίζοντας ότι είναι «κατάχρηση εξουσίας να διώκεται ένας αθώος για δεύτερη φορά». Αναφερόμενος δε στην αναίρεση του Αρείου Πάγου ο συνήγορος υποστήριξε ότι αποτελεί κατάργηση της έννοιας δικαίου καθώς,τόνισε, η τότε πρόεδρος του Ανωτάτου δικαστηρίου θα έπρεπε να έχει αυτοεξαιρεθεί από την Ολομέλεια που δίκασε την υπόθεση επειδή στη συνέχεια ανέλαβε θέση στο γραφείο του πρωθυπουργού σε βάρος του οποίου ο κ. Σώρρας είχε καταθέσει μήνυση.
Όταν οι ενστάσεις απορρίφθηκαν η ένταση χτύπησε κόκκινο καθώς ακολούθησε έντονη λογομαχία μεταξύ του συνηγόρου και του εισαγγελέα με αποτέλεσμα να πρώτος να υποβάλλει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του εισαγγελικού λειτουργού.
Μετά από πολύωρη διακοπή της διαδικασίας στην έδρα ανέβηκε άλλος εισαγγελέας ο οποίος πρότεινε να κηρυχθεί απαράδεκτη η διαδικασία υπογραμμίζοντας: «Έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση και ανεξάρτητα αν έγινε δεκτή η αναίρεση δεν επηρεάζει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων άρα δεν υπάρχει περιθώριο ποινικής αξιολόγησης τους αφού δεν είναι πλέον κατηγορούμενοι. Ζητώ να κηρυχθεί απαράδεκτη η παρούσα διαδικασία εναντίον τους.» Ο πρόεδρος, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση και παρέπεμψε «τη δικογραφία στην εισαγγελία για τα νόμιμα.»