Οι παππούδες που δεν χαλούν χατήρια κάνουν κακό στην υγεία των εγγονιών

Οι παππούδες που δεν χαλούν χατήρια κάνουν κακό στην υγεία των εγγονιών

Τα ταΐζουν πολύ, δεν τα προτρέπουν ποτέ να ασκηθούν και δεν τους λένε ποτέ «όχι»

Οι παππούδες που δεν χαλούν χατήρια στα εγγόνια τους, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι καλύτεροι παππούδες αλλά αντίθετα κάνουν κακό στην υγεία των εγγονιών τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η έρευνα – συναγερμός του πανεπιστημίου της Γλασκώβης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One και αναδημοσιεύει το BBC, διαπίστωσε ότι οι γιαγιάδες και οι παππούδες έχουν συχνά την τάση να ταΐζουν υπερβολικά τα εγγόνια τους. Επιπλέον τα «κολλούν» κακιές συνήθειες αφού συχνά καπνίζουν μπροστά στα εγγόνια τους και δεν τα προτρέπουν σε σωματική άσκηση.

Η Λούσι Πικ της φιλανθρωπικής οργάνωσης Grandparents Plus υποστηρίζει ότι οι παππούδες θα πρέπει να «έχουν μεγαλύτερη υποστήριξη και αναγνώριση του ρόλου τους».

«Οι παππούδες θέλουν το καλύτερο για τα εγγόνια τους και όσο περισσότερο ενήμεροι είναι και έχουν τη δυνατότητα να διαδραματίσουν έναν θετικό ρόλο στις ζωές των εγγονιών τους, τόσο το καλύτερο θα είναι», λέει η Πικ.

«Υποχωρητικούς και πλημμελώς ενημερωμένους» χαρακτήρισαν τους παππούδες οι γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν το φαγητό ως «συναισθηματικό εργαλείο».

Πολλές έρευνες έχουν διαπιστώσει την τάση τους να ταΐζουν τα εγγόνια τους με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και λιπαρά, συχνά με την μορφή ανταμοιβής.

Οι γονείς δήλωσαν ανίκανοι να παρέμβουν καθώς βασίζονταν στους παππούδες για βοήθεια.

Η ίδια έρευνα άλλωστε διαπίστωσε ότι τα εγγόνια ασκούνταν ελάχιστα τις ώρες που βρίσκονταν υπό την επίβλεψη των παππούδων.

Τα επίπεδα της σωματικής δραστηριότητας φάνηκε να σχετίζονται με το αν οι ίδιοι οι παππούδες ασκούνταν σωματικά και αν υπήρχε ο κατάλληλος χώρος ώστε τα παιδιά να έχουν σωματική δραστηριότητα.

Κάποιοι παππούδες προωθούσαν την σωματική άσκηση πηγαίνοντας τα εγγόνια τους σε αθλητικές διοργανώσεις ή στο πάρκο.

Στις περιπτώσεις όπου οι παππούδες έκαναν καθιστική ζωή, τα εγγόνια ήταν πιθανό να κάνουν το ίδιο.

Το κάπνισμα μπροστά στα παιδιά, ακόμη και όταν τους είχε ζητηθεί να το αποφεύγουν, εμφανίστηκε ότι ήταν σημείο τριβής μεταξύ παππούδων και γονέων.

Αντίθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, η γέννηση ενός εγγονιού λειτούργησε ως καταλύτης για την διακοπή του καπνίσματος ή την αλλαγή καθημερινών συνηθειών του παππού ή της γιαγιάς.

H επικεφαλής των ερευνητών δρ Στέφανι Τσέιμπερς δήλωσε: «ενώ τα συμπεράσματα της έρευνας καθιστούν σαφές ότι συμπεριφορές όπως η έκθεση των παιδιών στο παθητικό κάπνισμα και η συχνή προσφορά λιχουδιών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στην ενήλικη ζωή, είναι επίσης σαφές ότι αυτό γίνεται ακούσια».

Σύμφωνα με την Grandparents Plus, οι παππούδες είναι «ο μεγαλύτερος ανεπίσημος πάροχος παιδικής φροντίδας» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σκεφτείτε λοιπόν στη χώρα μας…

Πηγή BBC