Τον ξέρουν σαν... μεταχειρισμένο αυτοκίνητο
Ένα πολιτικό πτώμα ανασταίνεται, «ο Μπερλουσκόνι ζει» προαναγγέλλει πρωτοσέλιδα η La Veritá. Και σε μια καρικατούρα στην Corriere della Sera ο Μπερλουσκόνι ανέρχεται από τον τάφο του ως άλλος Λάζαρος. Είναι ο ίδιος, 81 χρονών σήμερα, που διατέλεσε 4 φορές πρωθυπουργός, ενεπλάκη σε αναρίθμητα σκάνδαλα και υποθέσεις σεξουαλικού περιεχομένου και καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή. Ωστόσο η επιρροή του ανέκαμψε. Ναι μεν δεν ήταν ο ίδιος υποψήφιος στις περιφερειακές στη Σικελία, αλλά από το παρασκήνιο φρόντισε να κατέβει το κεντροδεξιό κόμμα του Forza Italia με τον ίδιο υποψήφιο, τον Νέλο Μουσαμέτσι, από άλλα δεξιά κόμματα. Τον στήριξε και κέρδισε το 40% των ψήφων.
«Η Σικελία, όπως ακριβώς το ζήτησα, ψήφισε τον δρόμο των αλλαγών», θριαμβολόγησε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο facebook. Η Σικελία ψήφιζε ανέκαθεν συντηρητικά, και υπό αυτήν την έννοια ο μέχρι πρότινος σοσιαλδημοκράτης περιφερειάρχης ήταν outsider. Όμως ο συνασπισμός υπό τον Μουσαμέτσι είναι κάτι παραπάνω από συντηρητικός. Συνενώνει την μετριοπαθή δεξιά Forza Italia και την ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά με ένα δεξιό κόμμα ονόματι Αδελφοί της Ιταλίας, που έχει τις πολιτικές του καταβολές από το νεοφασιστικό κίνημα Movimento Soziale Italiano. Σε πιο ισχυρό κόμμα της Σικελίας ανεδείχθη το κίνημα Πέντε Αστέρων με 35% των ψήφων, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες υπέστησαν τιμωρητική ήττα. Το κεντροαριστερό στρατόπεδο όχι μόνο καταποντίστηκε πολιτικά, αλλά διαιρέθηκε. Κι αυτό ισχύει και σε εθνικό επίπεδο. Η μικρή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία επέδρασε αρνητικά στην ατμόσφαιρα.
Τα προβλήματα της Σικελίας είναι κατά βάθος και προβλήματα ολόκληρης της Ιταλίας, σε υπερθετικό βαθμό. Υψηλό δημόσιο χρέος, υψηλή ανεργία, ασθενική οικονομική ανάπτυξη και η Μαφία. Σε όλα αυτά προστίθεται και το προσφυγικό λόγω γεωγραφικής εγγύτητας με την Αφρική. Στην προεκλογική εκστρατεία τα δεξιά κόμματα δημιούργησαν ατμόσφαιρά κατά των προσφύγων και όπως φαίνεται με επιτυχία. Γι' αυτόν τον λόγο οι περιφερειακές στη Σικελία θεωρήθηκαν βαρόμετρο για τις βουλευτικές του ερχόμενου Μαΐου. Υπό το πρίσμα λοιπόν του εκλογικού αποτελέσματος στη Σικελία, η Ιταλία βρίσκεται ενώπιον πολιτικής μετατόπισης προς τα δεξιά μακριά από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα PD προς το κίνημα Πέντε Αστέρων, αλλά και προς έναν νέο κεντροδεξιό συνασπισμό, όπως στη Σικελία. Μάλιστα ο τοπικός επικεφαλής υποψήφιος των Πέντε Αστέρων είναι τόσο βέβαιος για τα μελλούμενα, που αποκαλεί από τώρα τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι πολιτικά νεκρό. Με ένα πολιτικό πρόγραμμα όπου καταφέρεται εναντίον του κατεστημένου κατάφερε να αναδείξει δημάρχους στη Ρώμη και στο Τορίνο.
Στον πολιτικό ουρανό της Ιταλίας ανατέλλει όμως ξανά και ένα άλλο αστέρι, αυτό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Πώς; Με το να πουλά τον δεξιό συνασπισμό της Σικελίας ως σοβαρή εναλλακτική έναντι του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Παρά το ότι είναι η προσωποποίηση των σκανδάλων, υποσχέθηκε στη Σικελία για μετά τις εκλογές μια «πραγματική, σοβαρή, εποικοδομητική, ειλικρινή και βασισμένη στην εμπειρία θεμελιώδη αλλαγή». Αλλά πως εξηγείται η νεκρανάσταση Μερλουσκόνι; Η ιστορικός Άννα Φόα παρατηρεί σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ότι «η Ιταλία πρόκειται για χώρα που κερδίζει ψήφους καταπατώντας κανόνες». Και ο συνάδελφός της Τζοβάνι Ορσίνα συμπληρώνει με πικρία: «Ο Μπερλουσκόνι μοιάζει με μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Ξέρεις τι έχεις να περιμένεις».
Μέχρι τώρα διαφαίνεται ότι οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες θα χάσουν και πάλι τις εκλογές του χρόνου. Εάν και το κίνημα Πέντε Αστέρων δεν κάνει κάποια έκπληξη, τότε ο δεξιός συνασπισμός υπό τον Μπερλουσκόνι θα κυβερνήσει. Προς το παρόν δεν του επιτρέπεται μετά την καταδίκη του για δωροδοκία και φοροδιαφυγή, όμως ελπίζει ότι θα δικαιωθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι την ώρα των εκλογών. Αλλά ακόμη κι αν δεν το κατορθώσει, με τον δεξιό συνασπισμό θα είναι ένας ισχυρός πολιτικός στο παρασκήνιο. Ένα άνευ προηγουμένου comeback.