Κυβέρνηση: Θα διαλευκάνουμε πλήρως τα Paradise Papers

Κυβέρνηση: Θα διαλευκάνουμε πλήρως τα Paradise Papers

Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλα τα ονόματα που είναι στις λίστες

Την πρόθεση της κυβέρνησης για την πλήρη διαλεύκανση του ζητήματος των paradise papers, υπογράμμισε ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ενώ παράλληλα άφησε αιχμές για την ανακοίνωση της ΝΔ.

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, το σύνολο των ονομάτων που εμπεριέχονται στα Paradise Papers θα ελεγχθεί εξονυχιστικά, με βάση τα προβλεπόμενα από τον νόμο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τα Paradise Papers σχολίασε, μεταξύ άλλων, ότι προκαλεί πολύ μεγάλη εντύπωση, σε σχέση με τις αποκαλύψεις, η χθεσινή ανακοίνωση της ΝΔ «από την οποία κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε να υποθέσει ότι υπάρχουν ονόματα στις σχετικές λίστες, τα οποία σχετίζονται με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τα οποία ήδη η ΝΔ προσπαθεί να οικοδομήσει την υπερασπιστική της γραμμή».

«Διαβεβαιώνουμε, λοιπόν, τη ΝΔ ότι το σύνολο των ονομάτων που εμπεριέχονται στα Paradise Papers θα ελεγχθεί εξονυχιστικά με βάση τα προβλεπόμενα στον νόμο» τόνισε για να συμπληρώσει: «Ωστόσο, αν η ΝΔ μπορεί να μας διαφωτίσει προκαταβολικά για συγκεκριμένες περιπτώσεις την καλούμε να το πράξει άμεσα και χωρίς μισόλογα» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση εάν γνωρίζει κάτι για τα πρόσωπα που εμπλέκονται -στην συγκεκριμένη λίστα των φορολογικών παραδείσων- να δώσει πληροφορίες στην κυβέρνηση άμεσα.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και σε σειρά πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής και της διαφάνειας, όπως στους ελέγχους διαφόρων λιστών, της λίστας Λαγκάρντ, της οικειοθελούς αποκάλυψης εισοδημάτων, αλλά και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος για τη χρήση πληροφοριών που έρχονται με παράνομο τρόπο στα χέρια των αρχών, αλλά και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την ανταλλαγή πληροφοριών.

Ο υπουργός Επικράτειας, με αφορμή τα Paradise Papers, είπε ότι τέτοια ζητήματα δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα από τα κράτη, αλλά θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη να πάρουν συνολικά μέτρα για τη φοροδιαφυγή.

«Η κυβέρνηση» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος «έχει προτείνει κοινή φορολογική πολιτική στα κράτη μέλη της Ευρώπης και συνεργασία φορολογικών κρατών για να αντιμετωπίζονται αυτές οι πρακτικές» ενώ πρόσθεσε ότι «στο προσεχές διάστημα θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες που θα ανακοινωθούν με τον πλέον επίσημο τρόπο».

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και κοινωνικό μέρισμα

Αναφορικά με τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup και το ζήτημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που τέθηκε από τους εταίρους μας, ο υπουργός Επικράτειας είπε: «Υπήρξε μια προσπάθεια σήμερα, να παρουσιαστεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών βρέθηκε υπόλογος. Να πω ότι η συνολική συζήτηση για την Ελλάδα διήρκησε δυο λεπτά. Για το ζήτημα των πλειστηριασμών, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες για να επιλυθούν τα αιτήματα που έχουν θέσει οι συμβολαιογράφοι. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει την πρώτη κατοικία, είτε μέσω του νόμου Κατσέλη, είτε μέσω του νόμου Σταθάκη».

Πρόσθεσε επίσης, πως «η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να μην υπάρξει κίνδυνος για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Ενώ τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τους συμβολαιογράφους για να βρεθεί λύση στα ζητήματα που έχουν θέσει».

Για το κοινωνικό μέρισμα και την πρόταση της ΝΔ, να διανεμηθεί ώστε να μην πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τη ΝΔ, να τοποθετηθεί εάν καταρχήν συμφωνεί επί της αρχής να διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Εξήγησε πάντως, πως δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι οριζόντια και δεν λαμβάνει εισοδηματικά ή αλλά κριτήρια, ενώ για τον ΕΝΦΙΑ πρόσθεσε πως πρόκειται για μέτρο που επιβάλλεται κάθε χρόνο. «Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε είναι να διοχετευθούν τα χρήματα στα χαμηλά στρώματα και αυτό συζητάμε με τους θεσμούς» τόνισε.