Σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Λιβανέζο πρωθυπουργό όπως τον πατέρα του

Σχεδίαζαν να σκοτώσουν τον Λιβανέζο πρωθυπουργό όπως τον πατέρα του

O Σαάντ αλ-Χαρίρι παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά και εξέφρασε φόβους για τη ζωή του, καταδικάζοντας το Ιράν και την Χεζμπολάχ

Το παναραβικό τηλεοπτικό δίκτυο, σαουδαραβικής ιδιοκτησίας, το al-Arabiya al-Hadath, μετέδωσε σήμερα, επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, ότι πριν από μερικές ημέρες απετράπη σχέδιο δολοφονίας εναντίον του Λιβανέζου πρωθυπουργού Σαάντ αλ-Χαρίρι στη Βηρυτό.

«Εκείνοι που σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό Χαρίρι απενεργοποίησαν τα παρατηρητήρια τη στιγμή που περνούσε η αυτοκινητοπομπή του», μετέδωσε το Arabiya επικαλούμενο την ίδια πηγή.

Λιβανέζοι αξιωματούχοι δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για να σχολιάσουν. Ωστόσο, ο Χαρίρι μετέβη χθες στη Σαουδική Αραβία και σήμερα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του καταδικάζοντας τους γειτονικούς εχθρούς του Ριάντ, το Ιράν και την Χεζμπολάχ, και εκφράζοντας φόβους για τη ζωή του.

«Ζούμε σε ένα κλίμα παρεμφερές με την ατμόσφαιρα που επικρατούσε πριν από την δολοφονία του μάρτυρα Ραφίκ αλ-Χαρίρι», είπε ο Σαάντμ αναφερόμενος στον πατέρα του. «Εχω αντιληφθεί το κρυφό σχέδιο κατά της ζωής μου», πρόσθεσε.

Ο Χαρίρι έγινε πρωθυπουργός του Λιβάνου στα τέλη του περασμένου χρόνου, μετά την πολιτική συμφωνία με βάση την οποία την προεδρία της χώρας ανέλαβε ο Μισέλ Αούν, ο οποίος είναι σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ κυριαρχεί στην πολιτική ζωή της χώρας αλλά οι δεσμοί της με το Ιράν και η υποστήριξή της προς τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ έχουν προκαλέσει την οργή πολλών Λιβανέζων.

Η δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι

Ο πατέρας του Σαάντ, πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι, δολοφονήθηκε το 2005 στη Βηρυτό όταν ανατινάχθηκε η αυτοκινητοπομπή του, αποτελούμενη από πέντε θωρακισμένες Mercedes.

Μαζί με τον Χαρίρι σκοτώθηκαν άλλα είκοσι-δύο άτομα, φρικτά διαμελισμένα και απανθρακωμένα,  οι επτά σωματοφύλακές του και δεκατέσσερις περαστικοί πολίτες.

Οι έρευνες για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού συνεχίζονται μέχρι και σήμερα από «Ειδικό Δικαστήριο του Λιβάνου» (Special Tribunal for Lebanon), το οποίο στις πρώτες δύο εκθέσεις του αναφέρεται ότι η κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες της Συρίας ενδέχεται να συνδέονται με τη δολοφονία του.

Ο θάνατος του Χαρίρι είχε ως συνέπεια δραματικές πολιτικές αλλαγές στο Λίβανο, που οδήγησαν στη λεγόμενη «Επανάσταση των Κέδρων» (Cedar Revolution) και την απόσυρση των συριακών στρατευμάτων από το Λίβανο.