Η Ελλάδα έχει λάβει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, τονίζει ο επικεφαλής του ESM
Οι δανειστές της Ελλάδας θα είναι σε θέση να αποφασίσουν αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω ελάφρυνση χρέους μόνο το καλοκαίρι του 2018, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ από τη Λευκωσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο Ρέγκλινγκ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα «έχει λάβει περισσότερη ελάφρυνση χρέους τα προηγούμενα χρόνια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο», αναφερόμενος στο PSI του 2012, ενώ σημείωσε πως η χώρα μας έχει επωφεληθεί σημαντικά από τους βελτιωμένους όρους δανεισμού και δεν έχει πρόβλημα χρέους για τα επόμενα χρόνια.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα χρειάζεται περαιτέρω αναδιάρθρωση χρέους και με ποιους όρους, ο Ρέγκλινγκ απάντησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν λάβει σαφή θέση για το θέμα, κρίνοντας ότι «για την ώρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
«Θα το κοιτάξουμε στο τέλος του προγράμματος, στα τέλη Αυγούστου ή ακριβώς πριν τα τέλη Αυγούστου του 2018, με βάση την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους σε εκείνη τη στιγμή», δήλωσε στο Reuters.
«Αν υπάρχει ανάγκη να κάνουμε περισσότερα και αν η Ελλάδα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις, εμείς, το Eurogroup, είμαστε έτοιμοι να το σκεφτούμε αυτό», τόνισε. «Θα είναι πιθανό μόνο το καλοκαίρι του επόμενου έτους», διεμήνυσε.
Ανέφερε ακόμα πως χάρη στους επωφελείς όρους αποπληρωμής του ESM, η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από την εξυπηρέτηση του χρέους της.
Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και είναι απαραίτητη μία ελάφρυνσή του, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να εξέλθει της κρίσης. Αντίθετα, το Βερολίνο διαχρονικά επιμένει ότι το σημαντικό είναι να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, και όχι η ελάφρυνση του χρέους.
Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης συμφώνησαν τον περασμένο Ιούνιο ότι το 2018 θα είναι έτοιμες να εξετάσουν μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, όπως την επέκταση των ωριμάνσεων και της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, χωρίς ωστόσο να έχουν δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το τι είναι διατεθειμένες να κάνουν για το ελληνικό χρέος.