Σε «θέση μάχης» τα κόμματα για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018

Σε «θέση μάχης» τα κόμματα για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018

Ενσωματώνει φορολογικά μέτρα τα οποία έχουν ήδη νομοθετηθεί και με αυτήν την έννοια δεν είναι νέα μέτρα

Ανοίγει σήμερα η αυλαία της συζήτησης του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού 2018, στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.

Η συζήτηση, η οποία θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, ξεκίνησε με τους γενικούς εισηγητές. Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των γενικών εισηγητών, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, θα μιλήσει ο Συντονιστής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Θα ακολουθήσουν οι ειδικοί εισηγητές, βουλευτές-μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας, αναφέρθηκε στη «βελτίωση του οικονομικού κλίματος» από την ανάδειξη της σημερινής κυβέρνησης, στην επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και στην επίτευξη πλεονασματικού δημοσιονομικού αποτελέσματος της γενικής κυβέρνησης για πρώτη φορά από τότε που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, δηλαδή από το 1995.

«Το θετικό κλίμα, με το οποίο φεύγει το 2017, αναμένεται να μεταφερθεί και στο 2018» σημείωσε ο κ. Βέττας και τόνισε τις προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ.

Επισήμανε ότι ενώ ο προϋπολογισμός του 2018 ενσωματώνει φορολογικά μέτρα, αυτά είναι μέτρα τα οποία έχουν ήδη νομοθετηθεί και με αυτήν την έννοια δεν είναι νέα μέτρα.

«Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο προϋπολογισμός του 2018 θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από τα μνημόνια, όταν έχει προνομοθετήσει αντιλαϊκά μέτρα για το 2019 και το 2020 που μπορεί να έρθουν και νωρίτερα», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανσόπουλος.

«Έχετε αλλάξει κάποιον μνημονιακό νόμο ή πρόκειται να αλλάξετε κάποιον από τους νόμους, οι οποίοι ψηφίστηκαν την εποχή των μνημονίων και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μια αναπαραγωγή μιας πολύ φτηνής αναλώσιμης εργατικής δύναμης χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα; Θα αλλάξετε, δηλαδή, το εργασιακό περιβάλλον; Μάλλον το αντίθετο θα κάνετε, στο πλαίσιο της 3ης αξιολόγησης, στο όνομα της περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας» τόνισε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Θα είναι μεγάλη η ευθύνη σας, φίλε Γιώργο, κύριε Χουλιαράκη, και κύριε Τσακαλώτο και της δικής μας κυβέρνησης, και θα είναι μεγάλη η τιμή μας να σβήσουμε το Καστελόριζο και με τη δουλειά που θα κάνουμε τον υπολειπόμενο χρόνο του 2017 και το 2018, να ξεχάσει ο λαός ότι πήγε μία ημέρα ο κ. Παπανδρέου στο όμορφο Καστελόριζο, το ακριτικό νησί, και έβαλε τη χώρα σε αυτήν τη δίνην η οποία την κατέστρεψε παντελώς» επισήμανε ο γενικός εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος. «Είναι μεγάλη η ευθύνη μας και δεν υπάρχει ουσιαστικά περιεχόμενο στην αντιπολίτευση. Τα δύο κόμματα που την κυβερνούσαν έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να καταστρέψουν τη χώρα και δεν έφεραν καμία λύση σε τίποτα. Εμείς πήραμε το πρόβλημα, κάναμε ό,τι μπορούσαμε και με εντιμότητα και θα είμαστε οι τελευταίοι, αλλά και οι πρώτοι που θα σβήσουμε αυτές τις μνήμες με τον λιγότερο δυνατό οικονομικό αντίκτυπο για τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού» συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ρητορική για έξοδο από τα μνημόνια δεν διαφέρει στις προ του 2015 δεσμεύσεις για σκίσιμο των μνημονίων» υπογράμμισε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ε. Καρακώστας, και πρόσθεσε ότι ο λαός έχει κατανοήσει την αναξιοπιστία της κυβέρνησης, η οποία θα υποχρεωθεί σε λίγο καιρό να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ για να φράξει τον δρόμο της ΧΑ, που έχει μόνο μαζί της τα εκατομμύρια των μη προνομιούχων Ελλήνων.

«Διαβάζοντας κανείς το προσχέδιο του προϋπολογισμού, μπορεί εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση πέρασε από τις πολιτικές στις δημοσιονομικές αυταπάτες» ανέφερε ο γενικός εισηγητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια. Εδώ, αντί για κυβερνητική αυταπάτη, θα πρέπει να μιλάμε για τη μητέρα όλων των fake news» σημείωσε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα που μπορεί να ειπωθεί σε έναν ταλαιπωρημένο κόσμο, ένα άθλιο επιχείρημα που είναι αδύνατο να πιστέψει κανείς.