Για «εξέγερση» διώκεται ο πρόεδρος της Καταλονίας από τη γενική εισαγγελία της Ισπανίας
Σε «δημοκρατική αντίσταση» ενάντια στην ανάληψη από τη Μαδρίτη του ελέγχου της Καταλονίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της, κάλεσε τους πολίτες ο πρόεδρος της περιφέρειας, Κάρλες Πουτζεμόν, σε σύντομο διάγγελμά του.
«Είναι πολύ σαφές πως ο καλύτερος τρόπος να υπερασπιστούμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει μέχρι τώρα είναι η δημοκρατική αντίσταση στο άρθρο 155», ανέφερε ο Πουτζεμόν, που δεσμεύθηκε επίσης ότι θα συνεχίσει να «εργάζεται για την οικοδόμηση μιας ελεύθερης χώρας».
Εξάλλου χθες ο πρόεδρος της Καταλονίας απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Καταλονίας να παραμείνουν ειρηνικοί και πιστοί στην πολιτική τους συνείδηση. «Έρχονται ώρες κατά τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε την ορμή αυτής της χώρας (σ.σ της Καταλονίας) και να παραμείνουμε ειρηνικοί, (να επιδείξουμε) πολιτική συνείδηση και αξιοπρέπεια» επισήμανε ο Καταλανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο σε βουλευτές και αυτονομιστές δημάρχους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από το περιφερειακό κοινοβούλιο, απέπεμψε τον Κάρλες Πουτζεμόν και την κυβέρνησή του, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε τοπικές εκλογές για τις 21 Δεκεμβρίου, ενώ έπαυσε και τον επικεφαλής της αστυνομίας της Καταλονίας, «ώστε να επανέλθει η συνταγματική νομιμότητα και η ομαλότητα στην περιφέρεια».
Επιπλέον, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας, με την κατηγορία της «εξέγερσης», μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο τύπου της γενικής εισαγγελίας, αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της τοπικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου.
Η επόμενη μέρα
Με την ενεργοποίηση χθες του άρθρου 155, για πρώτη φορά μετά την εποχή του Φράνκο, ο έλεγχος της Καταλονίας περνάει στην Μαδρίτη. Οι υπουργοί της κεντρικής κυβέρνησης της Ισπανίας θα αναλάβουν άμεσα όλες τις εξουσίες της Καταλονίας.
Επίσης, σύμφωνα με τον Ραχόι, αποπέμπονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Καταλονίας στη Μαδρίτη και στις Βρυξέλλες και κλείνουν οι «αντιπροσωπείες» σε ολόκληρο τον κόσμο, εκτός των Βρυξελλών.
Η καταλανική αστυνομία, οι 16.000 Mossos d’ Esquadra που έως σήμερα υπακούουν μόνον στην τοπική Τζενεραλιτάτ, θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης. Ο Ραχόι απαιτεί εξάλλου, «σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο», στην άσκηση των καθηκόντων τους, τα μέλη των Mossos να «αντικαθίστανται από όργανα των δυνάμεων ασφαλείας του κράτους», δηλ. της εθνικής αστυνομίας και της Πολιτοφυλακής.
Η κυβέρνηση ήδη έχει θέσει τα οικονομικά της Τζενεραλιτάτ υπό τον έλεγχό της από τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποτρέψει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της 1ης Οκτωβρίου. Το μέτρο έχει παραμείνει εν ισχύ.
Η Μαδρίτη καλεί τον Πουτζεμόν να συμμετάσχει στις εκλογές
Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές που προκηρύχθηκαν για τις 21 Δεκεμβρίου.
Μιλώντας στο Reuters, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ινίγκο Μέντες ντε Βίγκο ανέφερε ότι αν ο Πουτζεμόν θέλει να συνεχίσει στην πολιτική, αυτό είναι δικαίωμά του και «νομίζω πως πρέπει να προετοιμαστεί για τις επόμενες εκλογές».
Ο Πουτζεμόν κάλεσε σήμερα σε σύντομο διάγγελμά του τους Καταλανούς πολίτες σε «δημοκρατική αντίσταση» στην ανάληψη των εξουσιών της Καταλονίας από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας. «Είμαι σίγουρος ότι αν ο Πουτζεμόν συμμετάσχει σε αυτές τις εκλογές, μπορεί να εκφράσει την δημοκρατική του αντίσταση», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο Μέντες ντε Βίγκο δήλωσε εξάλλου ότι είναι αισιόδοξος πως η καταλανική αστυνομία θα υπακούσει στον νόμο μετά την αποπομπή των περιφερειακών αξιωματούχων από την ισπανική κυβέρνηση, ενώ τόνισε πως αν ο Πουτζεμόν αρνηθεί να εγκαταλείψει τη θέση του, τότε η ισπανική κυβέρνηση θα αντιδράσει με «εξυπνάδα και κοινή λογική».
Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν ο Πουτζεμόν βρεθεί αντιμέτωπος με δικαστικές διώξεις, ο Μέντες απάντησε ότι στην Ισπανία η δικαστική εξουσία και η πολιτική εξουσία είναι ανεξάρτητες και «κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο», χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις.
«Ο Πουτζεμόν στη φυλακή!»
«Ο Πουτζεμόν στη φυλακή!»: Φωνάζοντας αυτό το σύνθημα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη υπέρ της παραμονής της Καταλονίας στην Ισπανία, μία ημέρα μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της περιφέρειας.
«Όσα διαδραματίστηκαν στην Καταλονία αποτελούν ντροπή», δήλωσε ο Κάρλος Φερνάντεθ, ένας μηχανικός ηλικίας 41 ετών, που συμμετείχε μαζί με χιλιάδες άλλους συμπολίτες του στην κινητοποίηση στην πλατεία Χριστόφορου Κολόμβου, όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατόπιν ο 41χρονος διαδηλωτής πρόσθεσε: «Και όσα συνέβησαν μετέπειτα» είναι επίσης ντροπή, καταδικάζοντας με αυτόν τον τρόπο την προκήρυξη των εκλογών από την κεντρική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος διέλυσε χθες το τοπικό κοινοβούλιο, όπου επικρατούσαν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας και απέπεμψε τον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.
Για τον Φερνάντεθ, «τίποτα δεν θα αλλάξει τους επόμενους δύο μήνες», όταν αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές, την 21η Δεκεμβρίου, και ο κίνδυνος μιας κλιμάκωσης παραμένει ζωντανός.
Η συμμετοχή του κόσμου δεν ήταν τόσο μαζική όσο στις πιο πρόσφατες διαδηλώσεις υπέρ της ενότητας της Ισπανίας, τις οποίες είχε οργανώσει το Ίδρυμα για την προάσπιση του ισπανικού έθνους.
«Υπάρχει λιγότερος κόσμος διότι οι πολίτες πιστεύουν ότι η χθεσινή απόφαση διευθέτησε τα πάντα» εκτίμησε, αποθαρρυμένος, ο Κάρλος Φερνάντεθ.
Το παρών έδωσαν και στελέχη της συντηρητικής παράταξης, μεταξύ αυτών ο Πάμπλο Κασάδο, του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.
Η Καταλονία «δεν ήταν ποτέ ανεξάρτητη και δεν θα γίνει ποτέ» επισήμανε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Κασάδο, υπογραμμίζοντας ότι η «δημοκρατία αποκαταστάθηκε» μέσω της εφαρμογής του Συντάγματος.
«Η Ισπανία δεν παραδίνεται» ήταν το σύνθημα που αναγραφόταν σε ένα πανό το οποίο κρατούσαν τα μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, της Hogar Social.
«Θέλουμε τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας να απαγορευτούν. Διότι, εφόσον διεξαχθούν εκλογές, εκείνοι θα κυβερνήσουν εκ νέου την Καταλονία» υποστήριξε μια συνταξιούχος, η Κανδιδά Χιμένεθ.