Τσίπρας: Σήμερα αχνοφέγγει μια ελπίδα εξόδου και ανάτασης

Τσίπρας: Σήμερα αχνοφέγγει μια ελπίδα εξόδου και ανάτασης

Η απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση του Στ. Θεοδωράκη για τα F16.

Διευκρινήσεις για την σύμβαση της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ που αφορά στην αναβάθμιση του στόλου των F-16 έδωσε σήμερα στη Βουλή - στην ώρα του Πρωθυπουργού - ο  Αλέξης Τσίπρας, μετά από επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Αμερική.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως δεν θα υπάρχουν αντισταθμιστικά στη συμφωνία για τα F-16 με εξαίρεση την ΕΑΒ, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για νέες αγορές στο μέλλον.

«Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαπραγμάτευση» για το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και έκανε λόγο για «σπέκουλα και δόλο» από εκείνους που μίλησαν για συμφωνία ύψους 2,4 δισ. ευρώ, επαναλαμβάνοντας πως «το δικό μας "ταβάνι" είναι στα 1,1 δισ. ευρώ για να είμαστε ακριβώς εντός των προϋπολογισθέντων δαπανών».

«Μέσα απ' την κερκόπορτα των αντισταθμιστικών  δόθηκαν μίζες, γιγαντώθηκαν ιστορίες διαπλοκής. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Δεν πρόκειται να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη συμφωνία και σε καμία συμφωνία που μπορεί να κάνουμε στο μέλλον αντισταθμιστικά οφέλη. Αφήνω μονάχα μια πιθανότητα εξαίρεσης εκτός από την ΕΑΒ και αυτά σαφώς κοστολογημένα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας «εμείς τιμούμε και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου».

Σύμφωνα με όσα είπε για το κόστος «θα συμπεριληφθεί στην δαπάνη που υπάρχει για τους εξοπλισμούς στο υπουργείο Άμυνας, άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για καινούρια δαπάνη».

«Η Ελλάδα ανακτά τον ρόλο της. Η χώρα μπορεί να έχει έναν ισχυρό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας, που παίζει ενεργό ρόλο μέσα από τριγωνικές συμμαχίες μαζί με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, μέσα από τον ενεργό μας ρόλο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, στα Βαλκάνια δεν είμαστε πια του πεταματού και της καρπαζιάς, όσο και αν κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτό» ανέφερε κατά τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την «μετατόπιση» όπως είπε του κ. Θεοδωράκη κατά τη δευτερολογία του.

«Στη δευτερολογία του μας είπε ότι είμαστε εντάξει και δεν τα δώσαμε όλα, όπως ήταν η βασική γραμμή των συγκροτημάτων των fake news, που παλαιότερα υπήρχαν για να στηρίζουν κυβερνήσεις που επέβαλαν την πιο άθλια κοινωνική πολιτική, χαρακτηρίζοντάς την φιλολαϊκή. Και που σήμερα - όταν δεν έχουν τι να πουν γιατί τους διαψεύδουν οι εξελίξεις - ανακαλύπτουν πανούκλα και χολέρα στα νοσοκομεία.

Μας είπατε ότι δεν έχουμε σχέδιο. Με σχέδιο αναβαθμίστηκε ο διεθνής ρόλος της χώρας και το κύρος της χώρας. Με σχέδιο η χώρα αυτή που ήταν ο παρίας, το μαύρο πρόβατο που οι ηγέτες μεγάλων και ευρωπαϊκών χωρών δεν θέλανε ούτε να φωτογραφηθούν δίπλα στους ηγέτες της χώρας και μέσα σε δυόμιση χρόνια, όλοι οι ηγέτες των σημαντικότερων δυνάμεων του κόσμου, έχουν περάσει από τη χώρα, έχω επισκεφθεί τις πρωτεύουσες των χωρών αυτών και αναγνωρίζουν τον διεθνή ρόλο της χώρας, όχι μόνο ως μιας δύναμης που υπερασπίζεται αξίες, αλλά και που παίζει ζωτικό ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή υπερασπιζόμενη την ειρήνη την σταθερότητα την συνεργασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα και όποιος δεν θέλει να την δει το κάνει για λόγους επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων. Ο ελληνικός λαός το αναγνωρίζει αυτό» τόνισε.

«Δεν πήγα στις ΗΠΑ για να εκπροσωπήσω μια παράταξη αλλά ως Έλληνας πρωθυπουργός, κουβαλώντας τις θέσεις και τις αξίες της παράταξης» είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, και τόνισε: «Όλοι γνώριζαν ποιος είμαι. Είμαι αυτός που πριν από ένα χρόνο βρέθηκα στην Αβάνα και εκφώνησα τον επικήδειο του Φιντελ Κάστρο. Δεν το ξέχασαν αυτοί που με προσκάλεσαν. Δεν έπαθαν αμνησία. Αλλά εκεί βρέθηκα ως ο Έλληνας πρωθυπουργός που υπερασπίστηκα τα συμφέροντα της χώρας. Αν υπάρχουν ή όχι απτά αποτελέσματα ας το κρίνει ο ελληνικός λαός. Κάποιοι στεναχωριούνται γι' αυτό. Κάποιοι φαντασιώνονταν, μέρες του ‘15 και στην πρώτη και στην δεύτερη αξιολόγηση.

Κάποιοι στεναχωριούνται που βλέπουν πως όλοι οι εταίροι μας αναγνωρίζουν ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες και δεν θα πάνε χαμένες. Η ανεργία έχει μειωθεί 6% από την ημέρα που αναλάβαμε. Είναι πολύ;

Είναι λίγο, γιατί κάποιοι άλλοι πριν είχαν φροντίσει να λεηλατήσουν και να την οδηγήσουν από το 8% στο 27%. Χάθηκαν 1,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Μειώσαμε αυτή τη μεγάλη απώλεια και κερδήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας. Χρειάζεται να δώσουμε και θα δώσουμε μάχη για να βγει η χώρα από την κρίση» και πρόσθεσε:

«Από τη μια μέρα στην άλλη δεν θα αλλάξουν τα πάντα. Η χώρα αυτή είχε για πέντε χρόνια ύφεση που κάποια στιγμή έφθασε στο 11%. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ.  Φέτος θα κλείσουμε με μπροστά το νούμερο 2 και αν συνεχίσουμε έτσι πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το 2018 η ανάπτυξη να είναι κοντά στο 3%

Αυτά δεν γίνονται από μόνα τους. Η μετατόπιση από τις σκληρές μέρες του 2012, του 2013, του 2015, στις σημερινές που αχνοφέγγει μια ελπίδα εξόδου και ανάτασης δεν έγινε από μόνη της.

Για πρώτη φορά υπάρχει όχι μονάχα η δυνατότητα εξόδου και η δυνατότητα της ενίσχυσης του ρόλου της χώρας σε διεθνές επίπεδο. Αυτό δεν πρέπει να το χαίρεται μόνο η κυβέρνηση αλλά και τα κόμματα και οι πολίτες. Είναι σημαντική επιτυχία και εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την υπεύθυνη προσπάθεια προκειμένου η χώρα να αφήσει πίσω της όχι μόνο την επτάχρονη κρίση, αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν.

Όχι μόνο το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο αλλά και το μοντέλο της διαφθοράς, της διαπλοκής της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, ιδιαίτερα στα εξοπλιστικά. Όλοι γνωρίζουμε σε αυτό τον τόπο, ότι όταν κάποιοι μας βάζανε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ, κάποιοι στην Ευρώπη κάναν τα "στραβά μάτια" γιατί τότε υπήρχαν αγορές του αιώνα, όχι τώρα».