Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η συνάντηση για τα δημοσιονομικά
Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό των υπερχρεωμένων οφειλετών με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ, όπως προέκυψε από δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο πλευρών γι' αυτό το θέμα.
Απομένουν ελάχιστες λεπτομέρειες προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι' αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.
Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.
Αναβλήθηκε η συνάντηση για τα δημοσιονομικά
Οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών ολοκληρώθηκαν νωρίτερα σήμερα, καθώς η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά αναβλήθηκε για αύριο.
Κατά τις σημερινές επαφές, εκτός από το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, τέθηκαν τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας και των προνοιακών επιδομάτων. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, υπήρξε συμφωνία για τα δύο πρώτα ζητήματα, ενώ για αυτό των επιδομάτων το θέμα είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.
Ερωτηθείς ο κυβερνητικός αξιωματούχος εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, απάντησε: «Εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».
Συμφωνία για τις συντάξεις χηρείας
«Κλείδωσε» το θέμα με τις συντάξεις χηρείας στη σημερινή συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.
Όπως σημείωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε και η συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, και των θεσμών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε η αρχιτεκτονική των επιδομάτων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη την τελική εικόνα από το spending review (επισκόπηση δαπανών). Όπως τόνισαν, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.
Μέσα στο Νοέμβριο κλείνουν όλα τα προαπαιτούμενα για το Δημόσιο
«Πήγε εξαιρετικά, επιβεβαιώθηκε και επιβραβεύθηκε η προσπάθεια του υπουργείου για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας», επεσήμανε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από τη συνάντηση της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών. Σύμφωνα επίσης με τον ίδιο παράγοντα, εντός του Νοεμβρίου αναμένεται να έχουν κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα που σχετίζονται με το υπουργείο.
Σχετικά με την αξιολόγηση, ανέφερε πως «από τα υπουργεία τα ποσοστά της αξιολόγησης είναι ικανοποιητικά», διευκρινίζοντας ότι όσοι προϊστάμενοι δεν συμμετάσχουν στη διαδικασία δεν θα μπουν στις επόμενες κρίσεις. Τόνισε, παράλληλα, ότι έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα Προεδρικά Διατάγματα για τα νέα οργανογράμματα οκτώ υπουργείων και εντός του επόμενου δεκαήμερου αναμένονται και για τα υπόλοιπα. Την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα αποτυπώνονται οι προσφερόμενες θέσεις για μετατάξεις και αποσπάσεις.
Σημειώνεται ότι 7-8 υπουργεία έχουν υποβάλει αιτήματα για κάλυψη περίπου 1.000 θέσεων μέσω της κινητικότητας.
Όσον αφορά στους μόνιμους διοικητικούς γραμματείς πενταετούς θητείας στα υπουργεία, οι θέσεις αυτές θα προκηρυχθούν τον Νοέμβριο. Η προκήρυξη θα είναι ανοικτή και μετά από την υποβολή των βιογραφικών θα υπάρξει και διαδικασία προφορικών συνεντεύξεων των ενδιαφερομένων.