«Μαχαίρι» στα χρήματα που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία ζητούν οι ευρωβουλευτές

«Μαχαίρι» στα χρήματα που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία ζητούν οι ευρωβουλευτές

Έως και 80 εκατ. ευρώ λιγότερα θα λάβει η Άγκυρα, αν περάσει η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εισηγήθηκε σήμερα την περικοπή των προενταξιακών κονδυλίων της Τουρκίας στον προϋπολογισμό του 2018, μία εισήγηση που οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να στηρίξουν, καθώς οι σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα διαρκώς επιδεινώνονται.

Από τα 217 εκατομμύρια ευρώ που επρόκειτο να δοθούν στην Τουρκία για μεταρρυθμίσεις, υποδομές και γεωργία το 2018, το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει να περικοπούν ως και 80 εκατ. ευρώ: τα 50 άμεσα, και τα άλλα 30 επιπρόσθετα, αν στο μεταξύ η Τουρκία δε συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που έχουν να κάνουν με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Τουρκία δε σέβεται την ελευθερία λόγου, την ελευθερία έκφρασης, τα ανθρώπινα δικαιώματα, και απομακρύνεται περαιτέρω από τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά στάνταρ», δήλωσε ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν, επικεφαλής των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό. «Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν το βλέπουμε αυτό», δήλωσε στο Reuters, υπογραμμίζοντας πως οι περικοπές θα επηρεάσουν μόνο χρήματα που προορίζονταν για πολιτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι για τις υποδομές και τη γεωργία.

Η απόφαση αυτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμπίπτει χρονικά με την πρώτη μέρα της δίκης 11 ακτιβιστών υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη Πέμπτη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμπεριφορά της Τουρκίας όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Σημειώνεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας δεν έχουν «παγώσει» επισήμως, παρά τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών να διακοπούν εντελώς, ωστόσο όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρούν πως δεν έχει νόημα η χρηματοδότηση με κοινοτικούς πόρους πολιτικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, όταν οι τελευταίες επίσημες συζητήσεις πραγματοποιήθηκαν το 2016.