Παγώνουν την ανεξαρτησία τους οι Κούρδοι και τείνουν χείρα στη Βαγδάτη

Παγώνουν την ανεξαρτησία τους οι Κούρδοι και τείνουν χείρα στη Βαγδάτη

Η κυβέρνηση του Ιράκ επιμένει σε σκληρή στάση

Πάγωμα της εκστρατείας για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν πρότειναν οι κουρδικές αρχές στην ιρακινή κυβέρνηση και καλού τη Βαγδάτη σε διάλογο για την επίλυση της κρίσης, χωρίς στρατιωτικά μέσα.

Όμως, Ιρακινός εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι θα συνεχιστεί πάραυτα μια επίθεση που ξεκίνησε για ανακατάληψη εδάφους μετά τη συντριπτική ψηφοφορία υπέρ της ανεξαρτησίας σε αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο.

«Οι διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών δεν θα δώσουν τη νίκη σε κανένα, θα οδηγήσουν τη χώρα στην πλήρη καταστροφή», δήλωσε η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν, η οποία πρότεινε άμεση κατάπαυση του πυρός, αναστολή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και έναρξη διαλόγου με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, στη βάση του ιρακινού συντάγματος.

Εκτοπίστηκαν 30.000 Κούρδοι από το Κιρκούκ

Περισσότεροι από 30.000 Κούρδοι έχουν εκτοπιστεί από την πόλη του Κιρκούκ όπου μαίνεται σεχταριστική ένταση μετά την εισβολή των ιρακινών δυνάμεων στην πετρελαιοπαραγωγό πόλη.

Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστεία, εικόνες από δορυφόρο και βίντεο αλλά και εκατοντάδες μαρτυρίες, αποκαλύπτουν την καταλεηλάτηση των περιουσιών των ανθρώπων αυτών ενώ πολλά σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες στην πόλη του Κιρκούκ.

Οι Κούρδοι εγκαταλείπουν το Κιρκούκ (όπου κατοικούν περίπου 100.000 άνθρωποι) αφότου οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά αποσύρθηκαν από την πόλη από τις 16 Οκτωβρίου και μετά, οπότε ιρακινές δυνάμεις επιχειρούν την ανακατάληψη της.