Το… φιλοδώρημα του Αϊνστάιν που πουλήθηκε έναντι 1,3 εκατ. δολαρίων

Το… φιλοδώρημα του Αϊνστάιν που πουλήθηκε έναντι 1,3 εκατ. δολαρίων

Η ιστορία πίσω από το χειρόγραφο σημείωμα του θρυλικού φυσικού που πουλήθηκε σε δημοπρασία

Το 1922 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν βρισκόταν καθ’ οδόν προς την Ιαπωνία, όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του με Νόμπελ Φυσικής. Φτάνοντας στο Τόκιο, κάθισε στο δωμάτιο του ξενοδοχείο του και άρχισε να γράφει τις σκέψεις του. Όταν ένας αχθοφόρος του παρέδωσε κάτι, ο Αϊνστάιν συνειδητοποίησε ότι δεν είχε πάνω του χρήματα για να του δώσει φιλοδώρημα. Όμως αυτό που του έδωσε αντί για φιλοδώρημα, πωλήθηκε σχεδόν έναν αιώνα μετά σε δημοπρασία έναντι 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων!

Τι του έδωσε; Ένα χαρτί με την υπογραφή του και μία φράση γραμμένη στα γερμανικά: «Μία ήρεμη και ταπεινή ζωή θα φέρει περισσότερη χαρά από το κυνήγι της επιτυχίας και τη διαρκή ανησυχία που έρχεται με αυτό.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ισραηλινό οίκο δημοπρασιών που πραγματοποίησε τη δημοπρασία, ο Αϊνστάιν συμβούλευσε τον αχθοφόρο να κρατήσει το σημείωμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι κάποια μέρα η αξία του θα ξεπεράσει σε αξία ένα απλό φιλοδώρημα – όπως και έγινε.

Το χειρόγραφο σημείωμα παραχώρησε στον οίκο δημοπρασιών ο ανιψιός του αχθοφόρου, ενώ η ταυτότητα του αγοραστή δεν έχει γίνει γνωστή.