Τσαβούσογλου: Δε θέλουμε να γίνει Ελλάδα καταφύγιο πραξικοπηματιών

Τσαβούσογλου: Δε θέλουμε να γίνει Ελλάδα καταφύγιο πραξικοπηματιών

Οι αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης πρέπει να γίνουν σεβαστές, τονίζει ο Νίκος Κοτζιάς

Η Άγκυρα δεν θέλει να γίνει η Ελλάδα «ασφαλές καταφύγιο» για πραξικοπηματίες, τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, μετά τη σημερινή τους συνάντηση.

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε, σύμφωνα με το Reuters, πως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, συνολικά 995 άνθρωποι έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα μας, και υπογράμμισε πως οι αιτούντες άσυλο πρέπει να αξιολογηθούν προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι από αυτούς συνδέονται με το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία θεωρεί ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

«Δε θα θέλαμε ο γείτονάς μας, η Ελλάδα, με την οποία βελτιώνουμε τις σχέσεις μας, να είναι ένα ασφαλές καταφύγιο για γκιουλενιστές», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, με τον Νίκο Κοτζιά να απαντά πως οι αποφάσεις για τους αιτούντες άσυλο λαμβάνονται από την ελληνική Δικαιοσύνη, και οι αποφάσεις αυτές πρέπει να γίνουν σεβαστές, «ακόμα κι αν αυτό δεν ικανοποιεί κάποιους».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην υπόθεση των οκτώ Τούρκων που είχαν αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα, σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς, τα ελληνικά δικαστήρια δεν τους εξέδωσαν, και αυτό μας έχει απογοητεύσει πολύ». Ανέφερε εξάλλου ότι δύο ακόμα στρατιώτες που κατηγορούνται για απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχουν διαφύγει στην Ελλάδα και η Άγκυρα ζητά την έκδοσή τους.