Το ρεπορτάζ της εφημερίδας «δεν υποστηρίζεται από κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο και είναι ατυχές», υποστηρίζει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Την έκπληξή του για το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Die Welt αναφορικά με το προσφυγικό και τις επικρίσεις κατά της Ελλάδας για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών εκφράζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, υποστηρίζοντας πως το ρεπορτάζ αυτό «δεν υποστηρίζεται από κανένα τεκμηριωμένο στοιχείο, είναι ατυχές κι έρχεται σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα αντιμετωπίζει αυξημένο αριθμό εισροών προσφύγων-μεταναστών, και η Γερμανία βρίσκεται σε σύνθετη μετεκλογική περίοδο.
Το υπουργείο χαρακτηρίζει αβάσιμο το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «επιβεβαιώνει» μεμονωμένες απόψεις ορισμένων ευρωπαϊκών κύκλων, που στοχοποιούν την Ελλάδα, και δεν στοιχειοθετεί μια πραγματικότητα, και «γι’ αυτό άλλωστε και δεν ζητήθηκε από την εφημερίδα σχολιασμός ή απαντήσεις από την ελληνική Πολιτεία κατά την καταγραφή του ρεπορτάζ».
«Σύμφωνα με τα όσα υπονοεί, αν και δεν τα θέτει ευθέως η εφημερίδα, με την αναφορά που κάνει στο δημοσίευμα της, θα έπρεπε 180.000 αιτούντες άσυλο να έχουν μετακινηθεί από την Ελλάδα προς την Γερμανία μέσα σε έναν χρόνο. «Οι πολιτικοί δηλώνουν ότι η Βαλκανική Οδός είναι κλειστή. Αλλά κάθε μήνα συνεχώς καταφθάνουν στη Γερμανία περίπου 15.000 άτομα που αναζητούν άσυλο – οι περισσότεροι ακριβώς διαμέσου της συγκεκριμένης διαδρομής, από την Τουρκία, την Ελλάδα και τα βαλκανικά κράτη». Κάτι τέτοιο φυσικά δεν μπορεί να ισχύει, για όποιον γνωρίζει απλή αριθμητική», σχολιάζει το υπουργείο, εξηγώντας πως «ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων έχει κλείσει, την φύλαξη του έχει αναλάβει σύμφωνα πάντοτε και με τους κανόνες της ΕΕ, η ΕΛ.ΑΣ και η FRONTEX, οι οποίες αποσαφηνίζουν ότι, από την οδό αυτή δεν διακινούνται πρόσφυγες και μετανάστες. Τα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ είναι κλειστά και εξαιρετικά φυλασσόμενα».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής:
«Σύμφωνα με αναφορές τόσο από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες όσο και από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από την οδό των Δυτικών Βαλκανίων οι ροές είναι αμελητέες. Σε αντίστοιχες αναφορές Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και ΔΟΜ έχουν υπογραμμίσει περιστατικά «αντίστροφης πορείας» από την πΓΔΜ προς την Ελλάδα. Οι αναφορές αυτές σημειώνουν ότι, μόνο κατά τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, από την πΓΔΜ εισήχθησαν περί τα 600 άτομα στη χώρα μας.
Επισημάνσεις γι’ αυτά τα φαινόμενα έχουν γίνει επανειλημμένα από την Ελλάδα προς τα υπόλοιπα κράτη-μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
Από την Ελλάδα οι δευτερογενείς ροές έχουν σχεδόν μηδενιστεί και από την οδό των Δυτικών Βαλκανίων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη.
Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΕΕ και ειδικότερα τη Γερμανία, εντείνεται ο έλεγχος στα αεροδρόμια της χώρας, ώστε άτομα χωρίς τα απαραίτητα και νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, να εντοπίζονται και να αποτρέπεται η έξοδος τους από τη χώρα.
Όλα αυτά συντελούνται, την ίδια περίοδο που οι ροές προς την Ελλάδα από την Τουρκία έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με αυτές του 2016, -δημιουργώντας ιδιαίτερες δυσκολίες- παραμένοντας όμως ελεγχόμενες (και κατά 97% μειωμένες λόγω της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας).
Την ίδια περίοδο που η χώρα μας κάνει υπεράνθρωπες προσπάθειες να καταγράψει και να διαχειριστεί το συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό στα νησιά, οι δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη -όπως επιβεβαιώνουν και επίσημες θεσμικές πηγές (η UNHCR, ο ΔΟΜ, η FRONTEX, η ΕΛ.ΑΣ. κ.α.)- είναι λιγότερες από αυτές που ήταν πριν την έξαρση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης του 2015.
Σχετικά με τα νούμερα που παρουσιάζονται επίσης αυθαίρετα, η ελληνική Πολιτεία δέχεται ότι υπάρχουν δυσκολίες στην καταγραφή του προσφυγικού-μεταναστευτικού πληθυσμού, λόγω της ρευστότητας του. Έχει αναγνωρίσει το πρόβλημα και έχει προχωρήσει σε πλήρη και σαφή καταγραφή -σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- των ανθρώπων στα νησιά παρά τις αυξημένες εισροές. Σε συνέχεια του νέου τρόπου καταγραφής του πληθυσμού στα νησιά, συνεχίζονται οι προσπάθειες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ώστε έως το τέλος Νοεμβρίου, να παρουσιάσουμε μια πλήρη και λεπτομερή καταγραφή που αφορά τους φιλοξενούμενους στην ηπειρωτική χώρα.
Η ελληνική Πολιτεία ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές και σε πλήρη συντονισμό με επίσημους και θεσμικούς φορείς, δεν στηρίζεται σε «πληροφορίες» όπως το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας.
Οι πολιτικές επιλογές μια εφημερίδας είναι κάτι που αφορά την εφημερίδα. Αυτό που μας αφορά είναι να μη θίγεται η συνεκτικότητα της ΕΕ και η συνεργασία της Ελλάδας με τα κράτη μέλη και τους θεσμούς. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος».