«Φρένο» στην πρακτική των πειραγμένων ταχογράφων βάζει η εγκύκλιος του υπ. Μεταφορών, σύμφωνα με τα ΚΤΕΟ
Στα βιβλία των ΚΤΕΟ θα γράφονται τα χιλιόμετρα όλων των οχημάτων, φτιάχνοντας έτσι ένα «ιστορικό χλμ» για κάθε όχημα. Αυτό ορίζει η εγκύκλιος του υπουργείου Μεταφορών για τον ανακαθορισμό της διαδικασίας τεχνικού ελέγχου και κυρίως του μηχανογραφικού συστήματος των ιδιωτικών ΚΤΕΟ.
Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε την εγκύκλιο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, τονίζοντας ότι με αυτή μπαίνει «φρένο» στην πρακτική των «πειραγμένων» κοτέρ.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Κωνσταντίνος Βήκας, δήλωσε «είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά στη λήψη γνώσης από τους οδηγούς για τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει ένα όχημα, είτε αυτό είναι ιδιοκτησίας τους, είτε πρόκειται να γίνει ιδιοκτησίας τους. Βάσει ενός σχεδίου εγκυκλίου που έχουμε στα χέρια μας αυτήν τη στιγμή από το υπουργείο Μεταφορών, υλοποιείται μία παλαιότερη πρόταση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, ώστε να αναγράφεται όλο το ιστορικό των χιλιομέτρων σε κάθε έλεγχο ΚΤΕΟ κατά το παρελθόν. Αυτό διαπιστώνεται σήμερα ανά χρονιά, ανά δελτίο, ενώ με τη νέα μέθοδο, ουσιαστικά σε κάθε δελτίο θα αναρτάται όλο το ιστορικό. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν το όχημα έχει εμπλακεί σε δέκα τεχνικούς ελέγχους με δέκα αντίστοιχες καταγραφές χιλιομέτρων θα αναγράφονται όλες».
Ο κ. Βήκας υπογράμμισε πως οι προτάσεις για το συγκεκριμένο μέτρο υπεβλήθησαν από τον Σύνδεσμο πριν από τρία χρόνια, διότι -όπως τόνισε- είχαν γίνει γνωστά φαινόμενα ορισμένων που ήθελαν να σβήσουν τα «ίχνη» της έντονης διαφοράς χιλιομέτρων με ελέγχους που πραγματοποιούνταν σε διάστημα λίγων ημερών, φαινόμενα που εντόπισε ο σύνδεσμος και «με αφορμή αυτά τα δεδομένα απευθυνθήκαμε στο υπουργείο Μεταφορών και θεωρήσαμε σκόπιμο να αναγράφεται όλο το ιστορικό πάνω στο δελτίο ελέγχου, προκειμένου να υπάρχει πλήρη γνώση χρόνια πριν».
«Δεν υπάρχει περίπτωση, πλέον, στο μέλλον να πραγματοποιείται τεχνικός έλεγχος και να μην "παράγεται" αυτή η γνώση που περιέγραψα. Η άλλη δυνατότητα που δίνεται, μέσω αυτής της εγκυκλίου του υπουργείου Μεταφορών, είναι ότι θα μπορεί ο κάθε χρήστης, μέσω της εφαρμογής του TaxisNet, να εισάγεται στην πλατφόρμα δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών και να αντλεί τα αντίστοιχα στοιχεία» επισήμανε ο κ. Βήκας.