Συγγνώμη για τη βία στην Καταλονία ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση

Συγγνώμη για τη βία στην Καταλονία ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση

Τη Δευτέρα κηρύσσει ανεξαρτησία η Καταλονία παρά το δικαστικό μπλόκο

Συγγνώμη για τη βίαιη καταστολή στην Καταλονία ζητά επίσημα η ισπανική κυβέρνηση. Ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στην Καταλονία ζήτησε συγγνώμη για την αστυνομική βία την ημέρα της ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας.

Από Δευτέρα η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας

Την Τρίτη αναμένεται να μιλήσει στη Βουλή της Καταλονίας ο πρόεδρος της ισπανικής επαρχίας, Κάρλες Πουτζντεμόν. Στην ομιλία του, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τη Δευτέρα θα κάνει ανακοινώσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Ο πρόεδρος Πουτζντεμόν ζητά να παρέμβει την Τρίτη ενώπιον του κοινοβουλίου για να πάρει θέση ως προς τη σημερινή πολιτική κατάσταση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα, μία ημέρα αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας απαγόρευσε τη σύγκληση της ολομέλειας του τοπικού κοινοβουλίου.

Κοινοβουλευτικά στελέχη των Καταλανών αυτονομιστών συναντώνται σήμερα για να αποφασίσουν για τον χρόνο της παρέμβασης του Καταλανού ηγέτη.

Δεν είναι σαφές εάν η ολομέλεια του καταλανικού κοινοβουλίου θα συνέλθει τελικά τη Δευτέρα για να προχωρήσει στην κήρυξη της ανεξαρτησίας της ισπανικής περιοχής, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο Ραούλ Ρομέβα, στέλεχος της τοπικής κυβέρνησης, ο οποίος επέμεινε ότι το τοπικό κοινοβούλιο θα αψηφήσει απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ισπανίας που απαγορεύει τη σύγκληση του σώματος. Οι αυτονομιστές αντιμετώπιζαν το ενδεχόμενο μίας πράξης κήρυξης ανεξαρτησίας μονομερώς κατά τη διάρκεια αυτής της συνεδρίασης του κοινοβουλίου.

Ελεύθεροι ο διοικητής της αστυνομίας και οι επικεφαλής δύο αυτονομιστικών ενώσεων

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας αυτής της Ισπανίας εξήλθαν ελεύθεροι σήμερα από το δικαστήριο της Μαδρίτης το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, όπου είχαν κληθεί να παρουσιαστούν.

Κανένας περιοριστικός όρος δεν έχει επιβληθεί εις βάρος τους, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες εις βάρος του Χοσέπ Λουίς Τραπέρο, διοικητή της αστυνομίας, του Ζόρντι Σάντσες και του Ζόρντι Κούσαρτ --προέδρων των δύο πιο ισχυρών αυτονομιστικών ενώσεων, της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) και της Omnium-- εξακολουθούν να ισχύουν.

Η Τερέσα Λαπλάνα, αναπληρώτρια διοικητής της αστυνομίας, εναντίον της οποίας έχουν επίσης ασκηθεί διώξεις κατέθεσε στο δικαστήριο μέσω βιντεοσύνδεσης.

Όλοι κατηγορούνται στο πλαίσιο «έρευνας για ανταρσία» σε σχέση με τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου στη Βαρκελώνη.