Κατάρες και μαντεία από την κλασική εποχή ως τα βυζαντινά χρόνια και τη σύγχρονη εποχή σε συμπόσιο αρχαιολόγων
Κατάρες και αναθεματίσματα με ανατομικές λεπτομέρειες, επίκληση φλογερών πυρετών και παθών, ειδώλια διατρυπημένα σε 13 σημεία του σώματος (βουντού ή... βελονισμός για την ίαση των πασχόντων από φλογερό έρωτα;), μαγικά κείμενα με κατάρες από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη εποχή παρουσιάστηκαν σε συμπόσιο αρχαιολόγων χθες βράδυ, στη Θεσσαλονίκη.
Όλα τα κείμενα ανακτήθηκαν από ευρύματα μέσα σε τάφους, πηγάδια και ιερά χθόνιων θεοτήτων στη Νεμέα, την Κω, την Αττική, την Κρήτη, αλλά και ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου.
... «Όπως σαπίζουν και λιώνουν τούτοι οι νεκροί έτσι κι εσύ να λιώσεις»... ήταν οι πρώτες λέξεις της εισηγήτριας καθηγήτριας Αρχαιολογίας Όλγας Δημητρίου, η οποία διευκρίνισε πως αυτά τα λόγια βρήκαν γραμμένα πάνω σε πανιά μέσα σε έναν τάφο της νεότερης εποχής, στις αρχές της δεκαετίας του ΄60, στο χωριό Δοξαρό, στην Κρήτη.
«Η ερωτική αποκλειστικότητα είναι το βασικό αίτημα και η καύση είναι η επιθυμητή τιμωρία, όπως τόσους αιώνες πριν. Οι ερωτικοί κατάδεσμοι είναι πολύτιμοι γιατί αποτυπώνουν τις σχέσεις των δύο φύλων...» τόνισε, μεταξύ άλλων, η εισηγήτρια - αρχαιολόγος αναφερόμενη και σε κείμενο («Ιατροσόφιον» του 1799), σύμφωνα με το οποίο «ως καθώς καίεται και βράζει ετούτο το αβγό, έτσι να καίεται και η καρδιά της και τα φυλλοκάρδια της και τα σωθικά της (ο δείνα) διά τα μένα, να μη πορή να φάγη ούτε να πίη ούτε να κάμη ούτε να κοιμηθή ούτε όρεξιν να έχη να ιδή τον κόσμον, ο νούς της και ο λογισμός της να είναι διά τα μένα».
Κατάρες αλά… αρχαιοελληνικά
«Αποστρέφω την Εύβουλαν από Αινέα, από του προσώπου, από των οφθαλμών, από του στόματος, από των τιθθίαν από τας ψυχάς από τας γάστρος, από του ... αφ' όλου του σώματος αποστρέφω Εύβουλαν απ' Αινέα» (μέρος του περιεχομένου καταδέσμου που βρέθηκε σε... πηγάδι στην περιοχή της Νεμέας του ύστερου 4ου αι. π. Χ., και είχε στόχο να δημιουργήσει την απομάκρυνση και τη διακοπή της ερωτικής σχέσης).
«Ερμή Εκάτη Πλούτωνα Ερινύες Κόρη Περσεφόνη Μοίρες τω Κερβέρω (...) και φρίκη και καθ' ημέραν καθημερινώ πυρετώ (...) και (...) στόμα, ώμους, βραχίονας, στήθος, στόμαχον, νώτον, υπογάστριον, μηρούς, αιδοίον» (απόσπασμα καταδέσμου από την Αττική της κλασικής περιόδου)...