Γνωστός για τα Απομεινάρια μιας Μέρας και το Μη με Αφήσεις Ποτέ
Ο γεννημένος στην Ιαπωνία βρετανός συγγραφέας Καζούο Ισιγκούρο τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 2017 επειδή «αποκάλυψε στα μεγάλης λογοτεχνικής δύναμης μυθιστορήματά του την άβυσσο κάτω από την ψευδαίσθησή μας ότι είμαστε συνδεδεμένοι με τον κόσμο», ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία που απονέμει το βραβείο αυτό, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 9 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (945.000 ευρώ).
Η βράβευσή του σηματοδοτεί την επιστροφή σε μια πιο παραδοσιακή ερμηνεία της λογοτεχνίας, καθώς το βραβείο για το 2016 είχε δοθεί στον αμερικανό τραγουδιστή και τραγουδοποιό Μπομπ Ντίλαν.
O Kαζούο Iσιγκούρο γεννήθηκε το 1954 στο Nαγκασάκι της Iαπωνίας, αλλά πέντε ετών ήρθε με την οικογένειά του στη Bρετανία. Mε το πρώτο του μυθιστόρημα, A Pale View of Hills (1982), κέρδισε το βραβείο Oυίνιφρεντ Xόλντμπι. Tο δεύτερο μυθιστόρημά του, An Artist of the Floating World (1986), βραβεύτηκε με τα βραβεία Oυίτμπρεντ και Σκάνο, ενώ ήταν επίσης υποψήφιο για το βραβείο Mπούκερ. Tο 1989, με το The Remains of the Day (Tα απομεινάρια μιας μέρας, μτφρ. Γιούρι Kοβαλένκο, Eκδ. Kαστανιώτη 1993) όχι μόνο κέρδισε το βραβείο Mπούκερ, αλλά και έγινε διάσημος σ όλο τον κόσμο: το βιβλίο του μεταφράστηκε σε 24 γλώσσες, πούλησε 1.000.000 αντίτυπα μόνο στην αγγλική γλώσσα, και η ομώνυμη ταινία του Tζέιμς Άιβορι έγινε παγκόσμια επιτυχία. Tο μυθιστόρημά του O απαρηγόρητος (μτφρ. Mανώλη Πολέντα, Eκδ. Kαστανιώτη 1997) τιμήθηκε με το βραβείο Tσέλτενχαμ.
Tο 1998 χρίστηκε από το γαλλικό κράτος Iππότης των Tεχνών και των Γραμμάτων. Ακολούθησαν τα μυθιστορήματα Tότε που ήμασταν ορφανοί (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, Εκδ. Καστανιώτη 2001) και Μη μ αφήσεις ποτέ (μτφρ. Τόνια Κοβαλένκο, Εκδ. Καστανιώτη 2005), τα οποία έφτασαν επίσης στη βραχεία λίστα για το βραβείο Mπούκερ.