Πολιτικούς συμμάχους για το ζήτημα της Καταλονίας ψάχνει ο Ραχόι

Πολιτικούς συμμάχους για το ζήτημα της Καταλονίας ψάχνει ο Ραχόι

Συνεργασία με άλλα πολιτικά κόμματα ζητά ο Ισπανός πρωθυπουργός, αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση στη χώρα εδώ και δεκαετίες

Η ισπανική κυβέρνηση δεσμεύεται να επιδιώξει μια κοινή αντίδραση μαζί με άλλα πολιτικά κόμματα απέναντι στην «υπέρ της ανεξαρτησίας πρόκληση» στην Καταλονία, έπειτα από το «παράνομο» δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Σε συναντήσεις του με τους ηγέτες των κομμάτων των Σοσιαλιστών και των Ciudadanos, ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έδειξε την ετοιμότητά του να μελετήσει προτάσεις που έθεσαν τα άλλα κόμματα ως απάντηση στο καταλανικό ζήτημα, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

Σε συζητήσεις που είχε με ευρωπαίους ηγέτες, ο Ισπανός πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε για την στήριξη που έδειξαν στην συνταγματική τάξη της Ισπανίας, τονίζεται.

Νίπτει τας χείρας η ΕΕ ενώ οι Καταλανοί ετοιμάζονται να αποσχιστούν

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της περιοχής Κάρλες Πουτζντεμόν, δήλωσε ότι η Καταλονία θα συστήσει μια ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει την κατάχρηση εξουσίας από την ισπανική αστυνομία στη διάρκεια του απαγορευμένου δημοψηφίσματος, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 800 ανθρώπων.

Ο Ραχόι βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη συνταγματική κρίση στην Ισπανία εδώ και δεκαετίες μετά τη διεξαγωγή, την Κυριακή, του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που σημαδεύτηκε από βία και άνοιξε τον δρόμο για την απόσχιση της πλουσιότερης περιοχής της χώρας.