Οι fake φωτογραφίες «θυμάτων» σε κάθε τραγωδία

Οι fake φωτογραφίες «θυμάτων» σε κάθε τραγωδία

Πρόκειται για μια συνηθισμένη μανιέρα που ανακυκλώνεται σε κάθε μακελειό

Ο απολογισμός στην επίθεση που συγκλόνισε το Λας Βέγκας την Κυριακή το βράδυ τοπική ώρα ανήλθε σε τουλάχιστον 58 νεκρούς και 515 τραυματίες. Ο δράστης της επίθεσης, Στίβεν Πάντοκ, δεν ήταν γνωστός στις τοπικές αστυνομικές αρχές, ωστόσο η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό ανακοινώνοντας ότι ο 64χρονος άνδρας προσηλυτίστηκε στο ισλάμ «πριν από κάποιους μήνες».

Καθώς οι πρώτες πληροφορίες και εικόνες από την τραγωδία κατέκλυζαν το διαδίκτυο, άρχισαν να ανεβαίνουν κάποιες φωτογραφίες ανθρώπων που εκείνοι που της ανήρτηζαν ισχυρίζονταν πως ήταν αγνοούμενοι. Πρόκειται για μια συνηθισμένη μανιέρα που ανακυκλώνεται κάθε φορά που χτυπά μια τραγωδία όπως τη χθεσινή. Οι τραγικές ειδήσεις των μαζικών πυροβολισμών και της τρομοκρατίας συνοδεύονται σχεδόν πάντα από μια διασπορά ψευδών πληροφοριών που διαδίδονται μέσω των social media.

Ίσως ένα από τα πρόσωπα που εμφανίζονται ξανά και ξανά σε κάθε τραγωδία, συνήθως ως κάποιος από τους δράστες ενός περιστατικού, είναι ο αμερικανός κωμικός Sam Hyde. Το CNN μάλιστα είχε αναρτήσει τη φωτογραφία του, ως εμπλεκόμενο, κατά τους μαζικούς πυροβολισμούς σε κολέγιο στο Όρεγκον τον Οκτώβριο του 2015.

Η φωτογραφία είχε κυκλοφορήσει από το σάιτ  4chan, γνωστό για χαλκευμένα ρεπορτάζ και fake φωτογραφίες σελέμπριτις. Ομοίως, το όνομα του άντρα πίσω από το δημοφιλές κανάλι του YouTube «TheReportOfTheWeek», ήταν στη λίστα των αγνοουμένων από το τρομοκρατικό χτύπημα στο Μάντσεστερ. Αργότερα ο ίδιος ανήρτησε βίντεο-απάντηση με τον ξεκάθαρο τίτλο «I am alive» (είμαι ζωντανός)! Η φωτογραφία του, ανέβηκε ξανά στο διαδίκτυο για ακόμα μια φορά και κατά το μακελειό στο Λας Βέγκας...