Βλαστός: Έκανα λάθος που παρανόμησα, δεν θα ξαναβρεθώ στα δικαστήρια

Βλαστός: Έκανα λάθος που παρανόμησα, δεν θα ξαναβρεθώ στα δικαστήρια

Η απόφαση του δικαστηρίου για το «συνδικάτο του εγκλήματος»

«Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήρια σας». Με τα λόγια αυτά ο Παναγιώτης Βλαστός απευθύνθηκε στους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οι οποίοι έγραψαν, με την απόφαση τους, τον επίλογο στην υπόθεση του αποκαλούμενου «συνδικάτου του εγκλήματος» στο οποίο μεταξύ άλλων αποδίδεται η απαγωγή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, τον Ιανουάριο του 2009, και η δολοφονία του επιχειρηματία Γιώργου Γούσιου, το 2008.

Μετά από ακροαματική διαδικασία, περίπου, τριών ετών το δικαστήριο αναγνώρισε ελαφρυντικά σε τρεις από τους 14 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι.

Ο Παναγιώτης Βλαστός, στον οποίο αποδόθηκε πρωταγωνιστικός ρόλος στην υπόθεση, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και επιπλέον 36 χρόνια τα οποία συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, με την λήξη της διαδικασίας, απευθύνθηκε στον Παναγιώτη Βλαστό και τον ενημέρωσε πως υπάρχουν ακόμη νομικές ενέργειες που μπορεί να κάνει όπως η αίτηση χάριτος ή η αίτηση αποφυλάκισης επικαλούμενος ανήκεστο βλάβη καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.

«Σέβομαι την απόφασή σας. Θα πάω, όμως, παραπάνω. Εγώ έχω σβήσει 20 χρόνια μέσα στη φυλακή» απάντησε ο κατηγορούμενος.

Πρόεδρος: Όμως παραβιάσατε δύο φορές την αναστολή…
Π. Βλαστός: Ήμουν λάθος εκεί. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήρια σας

Πρόεδρος: Προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κάποιον. Ευχαριστώ πολύ όλους.
Εισαγγελέας: Τον παράδεισο τον άνοιξε πρώτος ο ληστής. Εμείς όλοι είμαστε πολύ πίσω.
Συνήγορος υπεράσπισης: Ο ληστής είχε το Χριστό δίπλα του.
Εισαγγελέας: Και ο Παναγιώτης τον έχει…

Ο συνήγορος του Παναγιώτης Βλαστού , Φρ. Ραγκούσης σε δήλωση του τόνισε πως ο εντολέας του «τελείωσε με την παρανομία» και προανήγγειλε τις επόμενες κινήσεις του.

«Με μία συγκινητική δήλωση ο Παναγιώτης Βλαστός στάθηκε απέναντι στους δικαστές του δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι τελείωσε με την παρανομία. Η απόφαση του Εφετείου διαφοροποιήθηκε από εκείνη του πρωτόδικου δικαστηρίου καθώς του επέβαλε μία φορά ισόβια αντί για δύο που είχαν επιβληθεί εσφαλμένα στο πρώτο. Και θα προχωρήσει στο αναιρετικό στάδιο με την πίστη και την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει» τόνισε ο συνήγορος υπεράσπισης.

Το Δικαστήριο με την απόφαση του έκρινε ένοχους και καταδίκασε σε πολυετείς καθείρξεις ,εκτός από τον Παναγιώτη Βλαστό, τον Ιωάννη Σκαφτούρο στον οποίο επέβαλε κάθειρξη 6 ετών, τον
Απόστολο Πετράκη ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών. Επίσης, επέβαλε ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών στον Αριστομένη Κλεφτόγιαννη. Ο Γιώργος Κατσαγιάννης καταδικάστηκε σε ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια, ο Χαράλαμπος Μουστάκας, σε κάθειρξη 8 ετών , ο Γιώργος Τρομπούκης, σε 10 χρόνια κάθειρξη . Ο Βασίλης Στεφανάκος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών, η οποία μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα.
Οι δικαστές καταδίκασαν τον Ιωάννη Θώδη , σε κάθειρξη 9 ετών, τους Κωνσταντίνο Ανδρέου και Boban Ristevski σε κάθειρξη 10 ετών, τον Εμμανουήλ Σκαρλάτος σε 7 έτη, τον Παναγιώτη Σοιλέδης σε κάθειρξη 8 ετών. Στην Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφο του Σκαφτούρου, επιβλήθηκε φυλάκιση 2 ετών.
Συμπληρωματικά, το δικαστήριο διέταξε την απέλαση του Σερβο-Σκοπιανού από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και τη 10ετή απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα. Επιπλέον, για όλους τους ισοβίτες αποφασίστηκε διαρκής στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαστήριο έκανε δεκτά τα αιτήματα τεσσάρων κατηγορουμένων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Συγκεκριμένα, αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη στην Πολυτίμη Γεωργά, της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς στον Βασίλη Στεφανάκο και της μετεφηβικής ηλικίας στον Χαράλαμπο Μουστάκα.

« Η αναγνώριση από το Δικαστήριο ελαφρυντικού στον εντολέα μου και η μείωση της πρωτοδίκως επιβληθείσας κάθειρξης των 19 ετών σε 8 έτη είναι δίκαιη και απόλυτα συμβατή με την τρίχρονη διαδικασία και την όλη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Χαράλαμπου Μουστάκα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση» υπογράμμισε σε δήλωση του ο συνήγορος του Χ. Μουστάκα, Σ. Κεχαγιόγλου.