Τα 12 μέτρα που προβλέπει «ο τελευταίος προϋπολογισμός των μνημονίων»

Τα 12 μέτρα που προβλέπει «ο τελευταίος προϋπολογισμός των μνημονίων»

Κατατέθηκε το προσχέδιο - Έχουν ήδη ψηφιστεί για να επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,53% ή 6,6 δισ. ευρώ

Κατατέθηκε σήμερα, μετά τον αγιασμό, το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018 από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, στον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση.

«Θα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός των προγραμμάτων» δήλωσε ο κ. Χουλιαράκης.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει 12 μέτρα των δανειστών τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί για να επιτευχθεί ο στόχος για ανάπτυξη 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ,  ή 6,6 δισ. ευρώ.

Τις μεγαλύτερες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν δυο από τα μέτρα αυτά: α) η κατάργηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου που θα προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων και β) η  επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2018, μέτρο το οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά.

Ανάμεσα στα μέτρα του επόμενου χρόνου είναι:

- Η κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος.

- Η μείωση κατά 50% στο κονδύλι για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης.

- Η κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων

- Η κατάργηση της έκπτωσης στη βoυλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών

- Η επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, (Airbnb), με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

-Η  επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα, που θα  ξεκινάει από 0,5 ευρώ και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ.

- Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

- Η κατάργηση των επιδομάτων απροστάτευτων τέκνων, ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, και φτώχειας και φυσικών καταστροφών, με συνολική εξοικονόμηση 12 εκατ. ευρώ.

- Η αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές.

- Την επιβολή φόρου υπεραξίας στις πωλήσεις ακινήτων, με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.