Από σήμερα ανεστάλησαν επ' αόριστον οι πτήσεις από και προς το εξωτερικό
Στην απομόνωση του Ιρακινού Κουρδιστάν προχωρά η κυβέρνηση του Ιράκ, με την υποστήριξη μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής από το ιρακινό κράτος.
Από σήμερα το απόγευμα, 18.00 τοπική ώρα και επ΄ αόριστον ανεστάλησαν οι αεροπορικές πτήσεις μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και χωρών του εξωτερικού έπειτα από εντολή της ιρακινής κυβέρνησης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο επίσημη πηγή.
Πρόκειται για το πρώτο συγκεκριμένο μέτρο που λαμβάνει η ιρακινή κυβέρνηση ως αντίποινα μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου της ημιαυτόνομης περιοχής Μασούντ Μπαρζανί και στο οποίο επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία το «ναι».
Η τελευταία πτήση διεθνούς αεροπορικής εταιρείας από το αεροδρόμιο του Αρμπίλ απογειώθηκε στις 17.00 τοπική ώρα, όπως έγινε γνωστό από αξιωματούχο του αεροδρομίου.
Επρόκειτο για την πτήση της εταιρείας Zagrosjet με προορισμό την Κωνσταντινούπολη.
Η διευθύντρια του διεθνούς αεροδρομίου της Αρμπίλ, Τάλαρ Φάικ Σάλεχ, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τις πτήσεις που γίνονται για ανθρωπιστικούς, στρατιωτικούς και διπλωματικούς λόγους.
Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν αρνείται να παραδώσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων
Η Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ αρνήθηκε να εκχωρήσει τον έλεγχο των συνοριακών περασμάτων στην ιρακινή κυβέρνηση, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Rudaw, που έχει την έδρα του στην πόλη Αρμπίλ, την πρωτεύουσα του Κουρδιστάν, επικαλούμενο αξιωματούχο της περιφερειακής κυβέρνησης.
Η εκχώρηση του ελέγχου των συνοριακών περασμάτων με την Τουρκία, το Ιράν και τη Συρία ήταν μια απαίτηση που διατύπωσαν το Ιράκ, το Ιράν και η Τουρκία σε αντίποινα για το δημοψήφισμα.
Με την υποστήριξη της Άγκυρας και της Τεχεράνης, η ιρακινή κυβέρνηση απαίτησε από την κουρδική ηγεσία να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επισείοντας την απειλή επιβολής κυρώσεων, διεθνούς απομόνωσης και ενδεχομένως μιας στρατιωτικής επέμβασης.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Αμπάντι σε δήλωσή του σήμερα είπε πως η αεροπορική απαγόρευση δεν είναι «μια τιμωρία των πολιτών της περιοχής, είναι ένα συνταγματικό μέτρο που αποφάσισε η κυβέρνηση προς το συμφέρον των κατοίκων του Κουρδιστάν».
Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε σήμερα το ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, το Ιράν απαγόρευσε τη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από ιρανικές εταιρίες προς και από την περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.
«Με οδηγία του Οργανισμού Οδικών Μεταφορών απαγορεύεται προσωρινά η μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων από το Ιράν προς την περιοχή Κουρδιστάν του Ιράκ και αντιστρόφως μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή αυτή», σύμφωνα με το Tasnim.
Το Ιράν, που έχει τη δική του κουρδική μειονότητα, έχει πει πως το δημοψήφισμα στην περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ συνιστά απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής.