Αναγνώριση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αλλά και «γκάζια» για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων
Στην Αθήνα θα βρίσκεται την ερχόμενη Δευτέρα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος θα είναι εκ των ομιλητών στο συνέδριο του Economist, με θέμα «Πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε; Κρίσιμα ερωτήματα για την Αμερική, την Ευρώπη και την Ελλάδα».
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του συνεδρίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα μιλήσει μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου, με θέμα: «Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η Ελλάδα: Μαθήματα 10 χρόνια μετά την κρίση του 2008 – Αμφισβητώντας την αντοχή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης».
Νωρίτερα, στις 3 το μεσημέρι, ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη στο υπουργείο Οικονομικών.
Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ντάισελμπλουμ
Η επίσκεψη του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα συμπίπτει με την έξοδο της Ελλάδας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, που θεωρείται ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συμπίπτει όμως και με την επομένη των γερμανικών εκλογών, που αποτελούν ορόσημο για την Ευρώπη και θεωρούνται ως αφετηρία για πολλές εξελίξεις, καθώς το τελευταίο διάστημα είναι πολλές οι αποφάσεις που έχουν «παγώσει» εν αναμονή του αποτελέσματος των γερμανικών εκλογών, μεταξύ αυτών και η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το «πάγωμα» αυτό έχει δώσει αρκετό χρόνο στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων από τα 95 προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης, προκειμένου αυτό να γίνει μέσα στο 2017 και να μην υπάρχει μία νέα μεγάλη καθυστέρηση, όπως με τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αρνητικό για την ελληνική οικονομία.
Στη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να αναγνωρίσει μεν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα, αλλά και να επαναλάβει αυστηρά στον Ευκλείδη Τσακαλώτο τη σημασία της υλοποίησης των συμφωνηθέντων, ώστε να κλείσει έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση.
Όσο για το ζήτημα του χρέους, δεν αναμένεται να ξεφύγει από τη σταθερή θέση του (που είναι και θέση του Βερολίνου) ότι τυχόν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πρέπει να εξεταστούν μετά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.