Θετικό το μομέντουμ, σύμφωνα με την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών
Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία και η Βουλγαρία.
Στο μεταξύ, ακάθεκτες συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία οι ελληνικές εξαγωγές, εκμεταλλευόμενες το θετικό μομέντουμ που δημιουργήθηκε από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές. Οι Έλληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο με θετικό πρόσημο, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προοπτικής για την χώρα. Κατάφεραν να ενισχύσουν σημαντικά τη θέση τους στις μεγάλες αγορές της Ευρώπης ενώ αξιοσημείωτες επιδόσεις σημείωσαν σε περιοχές εκτός ΕΕ, όπως η Β. Αμερική και η Μέση Ανατολή.
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, από την ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) στα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ-ΣΤΑΤ για τις εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2017.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της ανάλυσης, η Πρόεδρος του ΠΣΕ, κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη τόνισε τα εξής:
«Για ακόμη μια φορά οι Έλληνες εξαγωγείς απέδειξαν πως αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προοπτικής για τον τόπο και έδειξαν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα για να βγει από την κρίση. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα (π.χ. capital controls, έλλειψη ρευστότητας, κ.ά.) κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο με θετικό πρόσημο, συμβάλλοντας καταλυτικά στην ανάκαμψη της οικονομίας. Η επένδυση στην είναι μονόδρομος για να επιστρέψουμε σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας που τόσο έχει ανάγκη η χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, καθίσταται αναγκαία η χάραξη ενός Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Εξωστρέφεια, προκειμένου οι ελληνικές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αξιοποιήσουν στο έπακρο τις τεράστιες δυνατότητες που έχουν τα ελληνικά προϊόντα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην τόνωση της εγχώριας παραγωγής, στη μεταποίηση αγροτικών και βιομηχανικών προϊόντων, μέσα από κίνητρα για προσέλκυση νέων επενδύσεων και εκσυγχρονισμό ήδη υφισταμένων επενδύσεων».
Σύμφωνα με έρευνες διεθνών οργανισμών, οι ελληνικές εξαγωγές με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μπορεί να αυξηθούν έως και 30% ή κατά 16 δισ. ευρώ! Αντίστοιχα αν η Ελλάδα καταφέρει να πιάσει τους μέσους όρους εξωστρέφειας της ΕΕ, μπορεί να εισρεύσουν στα Δημόσια Ταμεία περίπου 20 δισ. ευρώ παραπάνω έσοδα σε ετήσια βάση.
Ο χάρτης των εξαγωγών
Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την ΕΕ (28) εμφανίζουν αύξηση 8,9% και συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών καταλαμβάνουν πλέον το 53,9% των συνολικών εξαγωγών, το μερίδιο όμως αυτό είναι μειωμένο από το 58,6% του α' εξαμήνου του 2016.
Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση των εξαγωγών αναλογικά είναι ακόμα μεγαλύτερη προς τις Τρίτες Χώρες, των οποίων συγκεκριμένα το μερίδιο έφτασε στο 46,1% από 41,4% στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές-στόχους, η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στις επόμενες θέσεις ακολουθούν (όπως και στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο) η Γερμανία, η Κύπρος, η Τουρκία και η Βουλγαρία.
Στην 6η θέση βρίσκεται, με άνοδο κατά δύο θέσεις από το αντίστοιχο περσινό α' εξάμηνο, ο Λίβανος, στην 7η και 8η θέση (από 6η και 7η αντίστοιχα πέρσι) το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών, συμπληρώνουν η Ρουμανία -όπως και στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο- στην 9η θέση και η Γαλλία με άνοδο μιας θέση από πέρσι.
Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, πέραν της ήδη αναφερθείσας αξιοσημείωτης (8,5%) αύξησης προς την Ε.Ε. οι αποστολές προς τις 17 χώρες της Ευρωζώνης, αυξήθηκαν κατά 8,4%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς όλες τις άλλες οικονομικές ενώσεις, πλήν MERCOSUR. Συγκεκριμένα, προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, η αύξηση των εξαγωγών είναι της τάξης του 14,3%, προς τις χώρες του G7 8,5%, προς τις αναδυόμενες BRICS 14,6% προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC 22,1%, προς τις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (ΟΣΕΠ) 24% ενώ προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης 12,2%.
Η σύνθεση των εξαγωγών
Αντίστοιχα, ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική αύξηση, οφείλεται στην πολύ μεγάλη άνοδο των εξαγωγών καυσίμων (κατά 51,8%) και λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σημαντικά αυξημένες εμφανίζονται οι εξαγωγές πρώτων υλών (39%) και οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 17,9%). Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση κατά 8,1%, και διατηρούν μερίδιο 42,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται ουσιαστικά στάσιμες -0,3%.
Αυξήθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές στο α' εξάμηνο του 2017, καταγράφεται μεγάλη άνοδος (18,8%) και η αξία τους διαμορφώθηκε σε 25.078,9 εκ. ευρώ έναντι 21.105,7 εκ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2016. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή δείχνει επίσης αύξηση της τάξης του 11,4%, ή κατά 1.940 εκ. ευρώ.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών των κινήσεων ήταν να αυξηθεί σημαντικά το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 20%, στα 11,1 δισ. ευρώ (από 9,3 δισ. ευρώ στο α' εξάμηνο του 2016). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 16,3%.