Εμπλοκή με τα αγροτικά εφόδια - Παραμένει η «σκληρή Ντέλια» στο Ελληνικό πρόγραμμα
Ένα-ένα ξεφυτρώνουν τα αγκάθια στο δρόμο της τρίτης αξιολόγησης. Με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κουαρτέτο τον Ντέκλαν Κοστέλο να επισκέπτεται για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες ημέρες, την Αθήνα και με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να συνεχίζουν τον εξονυχιστικό έλεγχο του ελληνικού προγράμματος, προέκυψε νέο ζήτημα. Πρόκειται για τη μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση τον Ιούλιο και οι δανειστές υποστηρίζουν ότι είναι μονομερής ενέργεια.
Το μέτρο που ενεργοποιήθηκε από την 1η Ιουλίου 2017 προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% από 24% που ήταν με βάση το προηγούμενο καθεστώς για μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών που συνδέονται με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (σπόροι, λιπάσματα, ζωοτροφές κ. α).
Στις χθεσινές συζητήσεις που έγιναν στο Χίλτον τα τεχνικά κλιμάκια φέρεται να πιέζουν την Αθήνα να πάρει πίσω το μέτρο υποστηρίζοντας ότι οι θεσμοί δεν ενημερώθηκαν για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της κυβέρνησης ενώ η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια ανοίγει «τρύπα» στα φορολογικά έσοδα που υπολογίζεται σε 34 εκατ. ευρώ για την διετία 2017 - 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση που επιχειρεί να οικοδομήσει νέο κοινωνικό προφίλ δεν είναι διατεθειμένη να πάρει πίσω την διάταξη και να επαναφέρει τον συντελεστή του ΦΠΑ στο 24%. Σε αυτό το πλαίσιο γίνεται προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία για την ώρα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η «λίστα» με τις παρατηρήσεις και τους αστερίσκους που βάζουν τα τεχνικά κλιμάκια και αναμένεται να πάρουν τη μορφή έκθεσης που θα αποστείλουν στους επικεφαλής μεγαλώνει συνεχώς. Σε αυτή περιλαμβάνονται τα κόκκινα δάνεια, ο επαναυπολογισμός των συντάξεων που θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις, η κινητικότητα στο δημόσιο, ο περιορισμός των συμβασιούχων στους Δήμους, η περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και το υπερταμείο.
Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ξεκίνησαν τους εντατικούς ελέγχους από την Τράπεζα της Ελλάδος, εστιάζοντας στα αποτελέσματα των τραπεζών, την πορεία μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Επίσης, επισκέφθηκαν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, με φόντο το πρόσφατο ηχηρό μήνυμα του Επιτρόπου Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2018 πρέπει να αντληθούν 5,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.
Η πορεία του ελληνικού προγράμματος και το χρονοδιάγραμμα της τρίτης αξιολόγησης θα τεθούν επί τάπητος στη μεθαυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εκπροσωπηθεί τελικά και πάλι από την Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία δεν αναμένεται να αποχωρήσει από την εποπτεία του ελληνικού προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο.