Περιμένοντας τον Κιμ να πατήσει το κουμπί, στα τηλέφωνα οι ηγέτες

Περιμένοντας τον Κιμ να πατήσει το κουμπί, στα τηλέφωνα οι ηγέτες

Μακρόν, Τραμπ και Άμπε σε συζητήσεις για νέες κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ

Εθνική εορτή σήμερα για τη Βόρεια Κορεά, που πανηγυρίζει την επέτειο της ίδρυσής της και η διεθνής κοινότητα αναμένει με κομμένη την ανάσα να δει αν θα πατήσει το κουμπί των πυρηνικών ο Κιμ (Γιονγκ Ουν), μετά τις τελευταίες βαλλιστικές δοκιμές που προκάλεσαν τεράστια ανησυχία.

Σε άρθρο της η εφημερίδα Ροτόνγκ Σίνμουν, όργανο του δικτατορικού καθεστώτος στη Βόρεια Κορέα, υποστήριξε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας πρέπει να ενισχυθεί, παρά τις απειλές για νέες διεθνείς κυρώσεις. Σύμφωνα με το άρθρο, η ανάπτυξη της οικονομίας και του πυρηνικού δυναμικού της χώρας πάνε παράλληλα.

«Ο τομέας της άμυνας, σε αρμονία με την πολιτική του κόμματος, πρέπει να παράγει μεγαλύτερες ποσότητες όπλων», υποστηρίζει η εφημερίδα μέσω του κεντρικού της άρθρου.

Στην επέτειο του 2016 η Βόρεια Κορέα η Πιονγκγιανγκ είχε προχωρήσει στην πέμπτη πυρηνική δοκιμή της. Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το καθεστώς να επιλέξει τη σημερινή ημέρα για να προχωρήσει σε νέα δοκιμή, έτσι ώστε να γιορτάσει με αυτόν τον τρόπο την επέτειο.

Το καθεστώς προχώρησε στην έκτη πυρηνική δοκιμή πριν από μία εβδομάδα, ανακοινώνοντας έχει κατασκευάσει πανίσχυρη βόμβα υδρογόνου για μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους.

Στα τηλέφωνα Μακρόν, Τραμπ και Άμπε

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν συζήτησε την κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, αλλά και το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Οι τρεις ηγέτες, έδωσαν έμφαση στην ανάγκη για «ενοποιημένη και σκληρή» αντίδραση από την διεθνή κοινότητα κατά της Πιονγιάνγκ, σύμφωνα με το προεδρικό γραφείο στο Παρίσι.

Η Νότια Κορέα προετοιμάζεται σήμερα για το ενδεχόμενο μιας νέας πυραυλικής εκτόξευσης από την Βόρεια Κορέα, καθώς πλησιάζει η επέτειος από την ίδρυση της, σχεδόν μία εβδομάδα μετά την πραγματοποίηση της έκτης και πιο ισχυρής πυρηνικής δοκιμής της, που προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία, αλλά και αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια.