Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα πριν το… adieu από τον Εμανουέλ Μακρόν

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα πριν το… adieu από τον Εμανουέλ Μακρόν

«Είμαστε εδώ, ήμασταν εδώ και θα είμαστε εδώ», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος - Πώς κύλησε η δεύτερη μέρα της επίσκεψής του στην Αθήνα

Μετά από μία ακόμα «γεμάτη» μέρα στην Αθήνα αναχώρησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που το πρωί παρέστη στη συνάντηση κορυφαίων Γάλλων και Ελλήνων εκπροσώπων της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, ενώ σε δηλώσεις του εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα.

Μακρόν: Ήμασταν και θα είμαστε εδώ

«Είμαστε εδώ, ήμασταν εδώ και θα είμαστε εδώ», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, στεκόμενος δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Η Ελλάδα έχει περάσει μία περίοδο δύσκολη, στη διάρκεια μίας κρίσης ελληνικής αλλά συνάμα και ευρωπαϊκής. Η Γαλλία, με αίσθημα ευθύνης βρέθηκε στο πλευρό της» από κοινού με την κοινοτική αλληλεγγύη που υπήρξε, σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην κανονικότητα».

Υπό το πρίσμα αυτό, παρατήρησε, «είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε την οδό των επενδύσεων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Και αυτό πρέπει να γίνει μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων».

Η γαλλική κυβέρνηση και οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει έμφαση όχι μόνο σε παραδοσιακές μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως των τροφίμων, αλλά και σε νέες, με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία και την πληροφορική, με στόχο τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Κάλεσμα Τσίπρα σε επενδυτές

Λίγο νωρίτερα, από το ίδιο βήμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε απευθύνει δύο σαφή ερωτήματα προς τους εκπροσώπους της επιχειρηματικής τάξης: «Εάν επενδύετε ήδη στην Ελλάδα, ποια είναι τα προβλήματα που συναντάτε και εάν δεν επενδύετε, τι σας αποτρέπει από αυτό;».

Κατά την εισαγωγική ομιλία του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα γυρίζει σελίδα μετά από επτά χρόνια κρίσης και μπορεί να πατήσει «στα πόδια της», ξεκαθαρίζοντας πως

«το όραμά μας δεν είναι η επιστροφή στις συνθήκες προ κρίσης, αλλά η δημιουργία «μίας νέας παραγωγικής βάσης για την αντιμετώπιση του υπ'αριθμόν 1 προβλήματος της χώρας», όπως χαρακτήρισε την ανεργία, και ιδιαίτερα στους νέους.

Όπως τόνισε, νέοι επιστήμονες δεν μπορούν να ονειρευτούν ότι θα προοδεύσουν στον τόπο τους και μεταναστεύουν στο πλαίσιο ενός φαινομένου που ονομάστηκε «brain drain», το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σημείωσε επίσης πως «πήραμε δύσκολες αποφάσεις με κόστος αλλά προχωράμε με αποφασιστικότητα. Η συμβολή της Γαλλίας είναι καταλυτική στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα μας, η οποία έχει πλεονεκτήματα μοναδικά».

Αναφέρθηκε εξάλλου στο ανθρώπινο κεφάλαιο που διαθέτει η Ελλάδα, το οποίο από κοινού με την κομβική γεωγραφική της θέση, την καθιστούν έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τόπο επενδύσεων, κατά τον ίδιο. Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ουσιαστική βελτίωση που εμφανίζει το σύνολο των κυριοτέρων μακροοικονομικών μεγεθών, καθιστώντας σαφή την πεποίθησή του ότι η οικονομία μπορεί να καταγράψει εφέτος αύξηση ΑΕΠ πλησίον ή ακόμη και υπεράνω του 2%.

Συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη

Νωρίτερα το πρωί, ο Εμανουέλ μακρόν είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο επίκεντρο της οποίας τέθηκαν τα ζητήματα της ανάπτυξης, της απασχόλησης, της μεταρρύθμισης του οικοδομήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση του προέδρου της ΝΔ με τον Γάλλο πρόεδρο περιστράφηκε, επίσης, γύρω από το μείζον θέμα των επενδύσεων, ενώ οι κύριοι Μακρόν και Μητσοτάκης συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν για να συνεχίσουν τον μεταξύ τους παραγωγικό διάλογο.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο κ. Μακρόν συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη. Την άνοιξη του 2016, στο πρώτο του ταξίδι στο Παρίσι ως προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης είδε από κοντά τον κ. Μακρόν, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Ολάντ.

Βόλτα στην Ερμού

Το μεσημέρι, και πριν την αναχώρησή τους από τη χώρα μας, ο Εμανουέλ και η Μπριζίτ Μακρόν έκαναν μία χαλαρή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ερμού, όπου μάλιστα τουρίστες δεν έχασαν την ευκαιρία να βγάλουν selfies με το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας. Με αυτόν τον τρόπο παρέτειναν κατά μία ώρα περίπου την αναχώρησή τους.

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αναχώρησε από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα. Λίγο πριν από την αναχώρηση, οι κ.κ. Τσίπρας και Μακρόν είχαν κατ' ιδίαν σύντομη συνομιλία σε αίθουσα του αεροδρομίου.