Δεν ήταν αριστερός, καταλήγει ο συντάκτρια
Κείμενο με τίτλο «Ήταν ο Ανδρέας τροτσκιστής;» φιλοξενεί ο ιστότοπος http://commonality.gr - που απηχεί θέσεις και απόψεις της ομάδας «53+» του ΣΥΡΙΖΑ.
Το άρθρο, που υπογράφει η Κατέ Καζάντη, παίρνει θέση στην διαμάχη που έχει ξεκινήσει με το άρθρο του Πρωθυπουργού με τίτλο «Ήταν ο Ανδρέας ψεύτης;».
Το άρθρο υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν «χαρισματικός διότι η εποχή του ευνοούσε τους ‘χαρισματικούς’, πρωτοπόρος διότι η εποχή του, του μεγάλου για την Ελλάδα μετασχηματισμού, υπήρξε η εποχή των πρωτοπόρων ιδεολογικοπολιτικών ρευμάτων για την Ευρώπη γενικώς ....και διόλου, μα διόλου, αριστερός».
Όπως επισημαίνεται «ο Α. Παπανδρέου πέτυχε κάμποσα, πολλά απ’ τα οποία σήμερα, στην εποχή της οπισθοδρόμησης για τα δικαιώματα λαών, φαντάζουν περίπου ριζοσπαστικά. Άλλα αυτονόητα –θα γίνονταν έτσι κι αλλιώς- και άλλα όχι. Το ΕΣΥ, το οικογενειακό δίκαιο, η αποχουντοποίηση του κράτους, η –σχετική- αναδιανομή του πλούτου είναι κάποια από αυτά».
Ωστόσο, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, «σε άλλα ο Α. Παπανδρέου μετέτρεψε το κρασί του σε σκέτο, γάργαρο νεράκι. Στις σχέσεις κράτους – εκκλησίας, επί παραδείγματι. Στην περιβόητη κρίση του 1987, με επίδικο τον ‘νόμο Τρίτση’ για την εκκλησιαστική και μοναστηριακή περιουσία, ο Α. Παπανδρέου οπισθοχώρησε ιδεολογικά και πρακτικά. Και έχασε. Ενώ ο νόμος υπερψηφίστηκε –μαζί με ΚΚΕ και ΚΚΕ εσωτ-, όχι μονάχα δεν εφαρμόστηκε ποτέ αλλά εν τέλει τη μεγάλη νίκη την κατήγαγε ο τότε αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Ο Τρίτσης παραιτήθηκε, ενώ στο υπουργείο Παιδείας τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου. Ο δε νόμος Τρίτση παραμένει φάντασμα, καθώς ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί».
«Για τα κόμματα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα, με όλα τα ρηξικέλευθά του, ήταν μια όλως άλλη, ενίοτε και αντιθετική, περίπτωση επί της ουσίας, στην άλλη μεριά του ποταμού» καταλήγει η συντάκτρια.