Πήγαν να κάψουν σκηνοθέτη για τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου με μια μπαλαρίνα

Πήγαν να κάψουν σκηνοθέτη για τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου με μια μπαλαρίνα

Συντηρητικοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας «Ματίλντα» με το σκεπτικό ότι αμαυρώνει τη φήμη του τελευταίου τσάρου που έχει αγιοποιηθεί

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά σήμερα σε ένα κτίριο όπου βρίσκεται το στούντιο ενός σκηνοθέτη, η τελευταία ταινία του οποίου, με θέμα την ερωτική σχέση του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας με μια μπαλαρίνα, έχει καταδικαστεί από την εκκλησία και συντηρητικούς κύκλους.

Η ταινία «Ματίλντα» του Αλεξέι  Ουτσίτελ αφηγείται τον έρωτα του τσάρου Νικόλαου Β΄ (πριν από τη στέψη του) με την μπαλαρίνα Ματίλντα Ξεσίνσκα και πρόκειται να προβληθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

Οι δράστες πέταξαν μια βόμβα μολότοφ από ένα παράθυρο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο κτίριο, που βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και μεταξύ άλλων εταιρειών στεγάζει και το στούντιο του Αλεξέι Ουτσίτελ.

Από τη φωτιά προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε ένα τμήμα του κτιρίου που ανήκει σε μια άλλη κινηματογραφική εταιρεία, τη Lendok.

Η πρώην εισαγγελέας της Κριμαίας Νατάλια Ποκλόνσκαγια, που είναι μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε ότι ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να μην επιτρέψουν την προβολή της ταινίας γιατί «προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των πιστών».

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης ζήτησε σήμερα από τις αρχές να προστατεύσουν τους θεατές της ταινίας του. Ο Ουτσίτελ τηλεφώνησε στον υπουργό Εσωτερικών Βλαντιμίρ Κολοκόλτσεφ και τον διευθυντή της υπηρεσίας ασφαλείας Αλεξάντρ Μπορτνίκοφ και ζήτησε να φροντίσουν για την ασφάλεια των αιθουσών όπου θα προκληθεί η «Ματίλντα».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ανακηρύξει άγιο τον Νικόλαο Β΄ ο οποίος εκτελέστηκε, μαζί με όλη την οικογένειά του, μετά τη Ρωσική Επανάσταση του 1917.

Ορισμένοι συντηρητικοί πολιτικοί έχουν ζητήσει να απαγορευτεί η προβολή της ταινίας, με το σκεπτικό ότι αμαυρώνει τη φήμη του τελευταίου τσάρου.