Οι θεωρίες συνομωσίας και οι αριθμοί πίσω από το τροχαίο της Νταϊάνα

Οι θεωρίες συνομωσίας και οι αριθμοί πίσω από το τροχαίο της Νταϊάνα

Ξεχείλισε η αγάπη του κόσμου σε Παρίσι και Λονδίνο για τα 20 χρόνια από τον θάνατο της αλλά καμία επίσημη εκδήλωση

Στις 31 Αυγούστου 1997 στις 00.26', η λιμουζίνα στην οποία επέβαινε η Νταϊάνα με τον Ντόντι Φαγιέντ και τον σωματοφύλακά του Τρέβορ Ρις, προσέκρουσε σε έναν πυλώνα της σήραγγας Αλμά στο Παρίσι.

Ο θάνατος της «πριγκίπισσας του λαού» λίγες ώρες αργότερα θα προκαλούσε παγκόσμια συγκίνηση.

Είκοσι χρόνια μετά, οι θαυμαστές της Νταϊάνας σε όλο τον κόσμο τιμούν σήμερα την επέτειο του θανάτου της, αν και καμία επίσημη εκδήλωση δεν έχει προγραμματιστεί στην Βρετανία.

Στα κάγκελα του Παλατιού του Κένσιγκτον, χιλιάδες Βρετανοί και τουρίστες συρρέουν και αφήνουν από χθες λουλούδια, κεριά και σημειώματα αγάπης, ως φόρο τιμής στην αγαπημένη τους πριγκίπισσα.

Οι Βρετανοί δε ξεχνούν την αγαπημένη τους πριγκίπισσα

Στο Παρίσι, άνθρωποι που αγάπησαν τη Νταϊάνα συγκεντρώθηκαν τη νύχτα, υπό βροχή, στο μνημείο που έχει στηθεί κοντά στη σήραγγα της γέφυρας Αλμά, μέσα στην οποία σημειώθηκε το τροχαίο.

Ο χώρος είναι ένα μικρό αντίγραφο της φλόγας του Αγάλματος της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Στις αλυσίδες που περιβάλλουν το μνημείο κρεμάστηκαν εκατοντάδες μικρά «λουκέτα αγάπης»  και δεκάδες μπουκέτα και φωτογραφίες της πριγκίπισσας τοποθετήθηκαν κάτω από τη φλόγα, όπως και αναμμένα κεριά.

Για να παραμένει ζωντανή η μνήμη της μητέρας τους, ο Ουίλιαμ και Χάρι παρήγγειλαν ένα άγαλμα με τη μορφή της που θα στηθεί πριν από το τέλος της χρονιάς μέσα στους κήπους του Κένσινγκτον.

Οι αριθμοί και οι θεωρίες συνομωσίας πίσω από το τροχαίο

Το τροχαίο δυστύχημα στο οποίο έχασε τη ζωή της η Νταϊάνα ερευνήθηκε περισσότερο από κάθε άλλο και οι έρευνες κατέληξαν ότι έφταιγε η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει ο μεθυσμένος οδηγός της λιμουζίνας, Ανρί Πόλ, σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τους παπαράτσι που τους καταδίωκαν.

Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη, ενώ την κηδεία της παρακολουθήσαν μέσω του BBC πάνω από 32,10 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως συμβαίνει σε κάθε θάνατο διασημότητας αυτού του βεληνεκούς, το δυστύχημα έδωσε το έναυσμα για θεωρίες συνομωσίας που ακούγονται ακόμα και σήμερα.

Το τροχαίο σε αριθμούς

Επτά εκατομμύρια λίρες

Το τροχαίο έγινε αντικείμενο έρευνας των γαλλικών και των βρετανικών αρχών. Η βρετανική έρευνα ς διήρκεσε 3 χρόνια και στοίχισε 3,7 εκατομμύρια λίρες. Μια δεύτερη έρευνα διήρκεσε έξι μήνες και στοίχισε 7 εκατομμύρια λίρες.

Δύο χιλιάδες

Δύο χιλιάδες άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία της Νταϊάνα, στο Westminster Abbey στις 6 Σεπτεμβρίου 1997.

Δύο δισεκατομμύρια

Δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν την τελετή σε όλο τον κόσμο.

10 – 15 τόνοι

Σύμφωνα με τις αρχές περισσότεροι από 10 τόνοι μπουκέτων λουλουδιών και 60 εκατομμύρια λουλούδια γέμισαν το Λονδίνο προς τιμήν της Νταϊάνα.

Ήταν ή φάνηκε σαν δυστύχημα;

Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος που προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στο ίματζ της βασιλικής οικογένειας κατέληξε ότι για όλα έφταιγε ο μεθυσμένος οδηγός. Ανρί Πόλ, που έτρεχε με 105 χλμ/ώρα μέσα στο τούνελ. Αλλά, πολλοί υποστηρίζουν ότι η Νταϊάνα δεν θα επέτρεπε ποτέ να μπει στο αυτοκίνητο με μεθυσμένο σοφέρ.

Ένα χρόνο μετά, ο πατέρας του Ντόντι, Μοχάμεντ Αλ-Φαγιέντ -και ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Ritz, για το οποίο εργαζόταν ο Ανρί Πολ- επέμενε ότι το τροχαίο ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας, οργανωμένο από την MI6 για λογαριασμό της βασιλικής οικογένειας που διαφωνούσε με τη σχέση της Νταϊάνας με το γιο του.

Επίσης, ακούστηκε ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος από τον Ντόντι και η Ελισάβετ δεν θα επέτρεπε ποτέ ένα τέτοιο σκάνδαλο από την πρώην νύφη της. Αυτό το σενάριο ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι η πριγκίπισσα ταριχεύθηκε αμέσως μετά το θανατό της, κάτι που έκανε αδύνατη τη διαπίστωση της εγκυμοσύνης.

Η τρίτη και ίσως πιο ακραία θεωρία - που ακούγεται για όλες τις μεγάλες προσωπικοτητες που έφυγαν από τη ζωή ξαφνικά, από τον Έλβις Πρίσλει, τον Μάικλ Τζάκσον, ακόμα και για τον Χίτλερ - είναι ότι η ίδια η Νταϊάνα σκηνοθέτησε το θάνατό της,  προκειμένου να ζήσει μία καινούρια ζωή ινκόγκνιτο, μακριά απο όλους και από όλα. Αλλά, πώς θα μπορούσε να ζήσει για πάντα μακριά από τους γιους της, που υπεραγαπούσε;