Ο Γενς Πλέτνερ δεν είναι ένας ξένος στην Αθήνα
Δεν πρέπει να θεωρούνται οι γερμανικές εκλογές ορόσημο για τη συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για το ελληνικό χρέος, αν και αξίζει να επιδιωχθεί ο στόχος της εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, «όλα εξαρτώνται από το τι θα συμβεί μέχρι τότε». Αυτό που προέχει, λέει στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» στην πρώτη του συνέντευξη μετά την τοποθέτησή του στην Αθήνα ο νέος Γερμανός πρεσβευτής, είναι να διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επενδύσεις. Και, βέβαια, θα ήταν απογοητευτικό να χαθούν οι θυσίες των τελευταίων ετών, αν, όπως λέει ο Γενς Πλέτνερ, «οι μεταρρυθμίσεις αναστρέφονταν λίγο πριν αρχίσουν να αποδίδουν ή αν εφαρμόζονταν χωρίς πολιτική βούληση»...
Από τις μέχρι σήμερα επαφές του στην Αθήνα, αποκόμισε, πάντως, την εντύπωση ότι «μάλλον είναι σημαντικό για τον κόσμο στην Ελλάδα να μην επαναληφθούν τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση». Ο Γερμανός διπλωμάτης δεν είναι ένας ξένος στην Αθήνα. Την επισκέφθηκε για πρώτη φορά σε ηλικία οκτώ ετών, όταν θυμάται ότι παρενέβη η αστυνομία «γιατί προσπαθούσα πάνω στην Ακρόπολη να βάλω σε τάξη τις πέτρες…». Εκτοτε ήρθε πολλές φορές στην Ελλάδα: στη Θεσσαλονίκη, τη Σαμοθράκη και σε αρκετά νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, καθώς είναι δεινός ιστιοπλόος.
Ενδιαμέσως, είχε συνοδεύσει τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ σε όλα τα επίσημα ταξίδια του στη χώρα μας. «Για την οικογένειά μου κι εμένα η Ελλάδα είναι το πόστο των ονείρων μας: λόγω του πλούσιου πολιτισμού της, λόγω της ομορφιάς του τοπίου της και βέβαια λόγω των ανοιχτόκαρδων και φιλόξενων ανθρώπων. Και γιατί υπάρχουν τόσα πολλά που ενώνουν τις δύο χώρες», λέει. Δηλώνει, πάντως, προβληματισμένος από την αρνητική στάση πολλών Ελλήνων για την Ευρώπη, όπως απεικονίζεται στα τελευταία στοιχεία της Eurostat: «Αυτό συνδέεται προφανώς με την κρίση και με το ποιους θεωρούν οι Ελληνες υπεύθυνους. Δεν θα ήταν καλό, αν αυτό παρέμενε έτσι. Είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει κίνητρο για την ελληνική κυβέρνηση ώστε να συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».
Και με το τρίτο μνημόνιο; Τι έρχεται μετά τον Αύγουστο του 2018; Eνα τέταρτο πρόγραμμα; Ο Γερμανός πρέσβης απαντά:
«Κατανοώ ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο. Eχοντας αυτό ως στόχο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος είπε τις προάλλες κάτι πολύ σημαντικό: όσο πιο συνεπής και εντός των προθεσμιών για τα συμφωνηθέντα μέτρα είναι η χώρα τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αξιοπιστία της και η εμπιστοσύνη διεθνώς. Και η συστηματική οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης είναι η σημαντικότερη προϋπόθεση για την πλήρη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές. Η ειλικρινής απάντηση στην ερώτησή σας λοιπόν είναι: Εξαρτάται από το τι θα συμβεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Αξίζει, ωστόσο, να επιδιώξει κανείς αυτό τον στόχο.»
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ