Έρευνα για τη βίαιη εκκένωση πλατείας στη Ρώμη από πρόσφυγες

Έρευνα για τη βίαιη εκκένωση πλατείας στη Ρώμη από πρόσφυγες

Οργισμένες αντιδράσεις από τη φράση ανώτερου αστυνομικού για τους πρόσφυγες,: «Πρέπει να εξαφανισθούν. Αν πετάξουν τίποτα σπάστε τους το χέρι».

Μετά την κατακραυγή και τις έντονες αντιδράσεις, η ιταλική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι ξεκίνησε έρευνα για απόδοση ευθυνών, μετά τη χθεσινή βίαιη εκκένωση κεντρικής πλατείας της Ρώμης από Ερυθραίους και Αιθίοπες μετανάστες και πρόσφυγες.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες τις τελευταίες ημέρες κοιμόντουσαν στην πλατεία Ιντιπεντέντσα, μετά την εκκένωση κτηρίου στο οποίο ζούσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πιο αναλυτικά, χθες τα χαράματα έγινε επιχείρηση εκκενωσης της πλατείας από την αστυνομία, με χρήση αντλιών νερού, παρά το ότι την ώρα της επιχείρησης,  στην Πιάτσα Ιντιπεντέντσα κοιμόντουσαν πολλές γυναίκες με μικρά παιδιά.

Εκτος από την ίδια την εκκένωση, οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε η φράση ανώτερου αστυνομικού, η οποία ηχογραφήθηκε από οπερατέρ και δημοσιογράφο. Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, δεν δίστασε να πει σε υφιστάμενό του: «πρέπει να εξαφανισθούν. Αν πετάξουν τίποτα σπάστε τους το χέρι».

Οι Γιατροί χωρίς σύνορα έκαναν γνωστό ότι μια γυναίκα λιποθύμησε εξαιτίας της χρήσης αντλιών και τουλάχιστο άλλες πέντε τραυματίσθηκαν, με πολλαπλά κατάγματα.

«Ενεργοποιήσαμε την εσωτερική μας διαδικασία και δεν πρόκειται να γίνουν χάρες σε κανέναν» τονίζει, από τη μεριά του, ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας. Παράλληλα, δηλώνει στη La Repubblica ότι «η σοβαρότητα του γεγονότος ότι χρησιμοποιήθηκαν αντλίες νερού και η απερίσκεπτη φράση που ακούστηκε κατά την συγκεκριμένη επιχείρηση, δεν μπορούν να μετατραπούν σε φύλλο συκής», για να καλυφθούν δηλαδή κάποιοι άλλοι υπεύθυνοι.

Ο Φράνκο Γκαμπριέλι θεωρεί ότι άλλο τόσο σοβαρές ευθύνες βαραίνουν όσους επέτρεψαν σε αυτούς τους ανθρώπους να ζουν σε μια τέτοια προβληματική κατάσταση, στο κέντρο της Ρώμης. Και υπενθυμίζει ότι πριν από δυο χρόνια ο δήμος της ιταλικής πρωτεύουσας είχε εγκρίνει 130 εκατομμύρια ευρώ με στόχο να βρεθούν εναλλακτικοί χώροι φιλοξενίας για τους πολίτες που ζούσαν σε ακίνητα υπό κατάληψη.