Ο πρωθυπουργός θα κάνει απολογισμό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος
Στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ, στις 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάτι διαφορετικό από το παρελθόν να πει καθώς θα κάνει απολογισμό πεπραγμένων, κάτι που δεν έκανε κανείς μέχρι τώρα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 FM".
Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη, όπου στο παρελθόν είχαν καταντήσει "ανέκδοτα" ζητήματα όπως το μετρό, οι σήραγγες των Τεμπών και ο ΟΑΣΘ, ο πρωθυπουργός, όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, "έχει τη δυνατότητα να πει φέτος πως αυτή τη φορά όλα προχωράνε σωστά".
Η διάνοιξη των σηράγγων του μετρό έχει ολοκληρωθεί, η Θεσσαλονίκη "έχει πλέον έναν δημόσιο ΟΑΣΘ και νέα επιχείρηση που θα σχεδιάσει τη λειτουργία και του ΟΑΣΘ και του μετρό", στα Τέμπη "περνάμε πλέον από σήραγγες", "έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του λιμανιού" και "πολλά άλλα γίνονται και δεν εξαγγέλλονται απλώς", υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
"Κάποια στιγμή, αυτή η συζήτηση για το τι θα εξαγγείλει και τι θα δώσει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη είχε αρχίσει να ενοχλεί τους Θεσσαλονικείς γιατί μας περνούσαν για ιθαγενείς και μας έφερναν χάντρες και καθρεφτάκια μιας και πολλές φορές είχαμε γίνει μάρτυρες εξαγγελιών που ποτέ δεν είχαν υλοποιηθεί για την πόλη μας" σημείωσε ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας πως "ο πρωθυπουργός, τη φετινή χρονιά, έχει κάτι διαφορετικό να πει στη Θεσσαλονίκη. Έχει την ευκαιρία να κάνει απολογισμό, κάτι που δεν έκανε ποτέ κανείς έως τώρα".
Στην κριτική του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη για την περσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο κ. Φάμελλος απάντησε: "Ξέρουμε ποιες είναι οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, αυτοί χρεοκόπησαν τη χώρα, και δεν τη χρεοκόπησαν απλώς με τον υπέρογκο δανεισμό αλλά άσκησαν και μία ανήθικη πολιτική, η οποία δεν βοηθούσε τους Έλληνες, αλλά βοηθούσε τους λίγους και υπέφεραν οι πολλοί".
Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για "στείρα αντιπολιτευτική κριτική" από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο σκοπός της οποίας είναι "πώς η χώρα από το έλλειμμά της θα βγάζει ένα πλεόνασμα για τους λίγους, για τη Siemens, τη Novartis, το Ερρίκος Ντυνάν, τα δάνεια με αέρα", και σημείωσε πως η χώρα "δεν μπορεί να γυρίσει σ' αυτό το καθεστώς ανισοτιμίας" αλλά "το ζητούμενο είναι η εργασία και η ισοτιμία".
"Μπορούμε να βρούμε το νέο όραμα για την Ευρώπη; Μπορούμε να βρούμε ποιο είναι το νέο όραμα της προόδου για τη χώρα μας; Οι δύο σημαντικότερες λέξεις είναι η εργασία και η ισοτιμία. Η δικαιοσύνη για όλους. Όλοι να είμαστε ίσοι απέναντι στο νόμο" είπε ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, συμπληρώνοντας πως οι "πολιτικές που και ο κ. Αυγενάκης και η Νέα Δημοκρατία συνολικά υλοποίησαν κατέστρεψαν την εργασία και την παραγωγική βάση".
Για τον ΟΑΣΘ, με αφορμή και τις επαφές που θα έχει με τη νέα διοίκηση, στη μία μετά το μεσημέρι, ο κ. Φάμελλος είπε -μεταξύ άλλων- πως αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι "να έχουμε όλα τα λεωφορεία στους δρόμους, αυτά τα λεωφορεία να έχουν καλύτερη περιβαλλοντική συμπεριφορά και να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες με χαμηλότερο κόστος".
Σε ό,τι αφορά τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και την κριτική που ασκήθηκε από την πλευρά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για "συζήτηση μικρότητας" και απάντησε πως υπάρχουν συγκεκριμένα κοινωνικά εργαλεία για την υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία θα πρέπει να έχει η Θεσσαλονίκη, ενώ τόνισε πως ήταν το ελάχιστο που θα έπρεπε να είχε γίνει και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τους άνεργους "γιατί αυτοί τους έσπρωξαν στην ανεργία".
"Η ουσιαστική συζήτηση θα είναι πώς θα μπορέσουμε να μεταφέρουμε τον εξοπλισμό και το προσωπικό στο νέο φορέα παροχής συγκοινωνιακού και μεταφορικού έργου, πώς θα ξεκαθαρίσουμε όλο το περιβάλλον οικονομικής και διοικητικής διαχείρισης του ΟΑΣΘ και να έχουμε ταυτόχρονα, το 2019, έτοιμο ένα φορέα και για τις αστικές συγκοινωνίες και για το μετρό. Αυτή είναι η Θεσσαλονίκη που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από το βήμα της έκθεσης. Μια Θεσσαλονίκη τελείως διαφορετική από το παρελθόν, που την είχαν καταδικάσει και σε υστέρηση, θα έλεγα, σε σχέση με την Αθήνα οι πολιτικοί της, οι οποίοι έκαναν μικροπολιτική" υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος.