Ποιος είναι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας που επενδύει στον Εργοτέλη

Ποιος είναι ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας που επενδύει στον Εργοτέλη

Ο Μαγκέντ Σάμι είναι ιδιοκτήτης της αιγυπτιακής Γουάντι Ντέγκλα, αλλά και της βελγικής Λιρς

Μία νέα σελίδα γράφτηκε πριν από λίγες μέρες στην ιστορία του Εργοτέλη, καθώς ένας Αιγύπτιος επιχειρηματίας αναλαμβάνει τις τύχες της κρητικής ομάδας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ο λόγος για τον Μαγκέντ Σάμι, που δεν είναι γνωστός στη χώρα μας, όμως έχει εμπειρία από ποδοσφαιρικούς συλλόγους, καθώς είναι παράλληλα ιδιοκτήτης της αιγυπτιακής Γουάντι Ντέγκλα, αλλά και της βελγικής Λιρς, που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία.

Υπό την καθοδήγηση του Σάμι, που δραστηριοποιείται ως επιχειρηματίας στον κλάδο των ακινήτων, η Γουάντι Ντέγκλα, μία ομάδα που ιδρύθηκε μόλις το 2002, ανέβηκε δύο κατηγορίες σε δύο χρόνια, φτάνοντας το 2010 στην πρώτη κατηγορία του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα. Ο σύλλογος φημίζεται για τις οργανωμένες ποδοσφαιρικές του ακαδημίες, που θεωρούνται από τις καλύτερες στη χώρα, ενώ έχει ισχυρούς δεσμούς με την αγγλική Άρσεναλ.

Το 2013 η Γουάντι Ντέγκλα έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Αιγύπτου, όπου ηττήθηκε από την ιστορική Ζαμάλεκ. Την ερχόμενη χρονιά αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε αφρικανική διοργάνωση, αποκλείοντας στον πρώτο γύρο του CAF Confederation Cup την Ντουάνες Λομέ από το Τόγκο και μένοντας έξω στον δεύτερο γύρο από την Τζολίμπα από το Μάλι.

Μάλιστα, η αιγυπτιακή ομάδα «τάραξε τα νερά» τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ανακοίνωσε τον εξάμηνο δανεισμό του Γάλλου επιθετικού Φλοράν Μαλουντά, μία κίνηση πρωτοφανής για τα δεδομένα του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου. Προπονητής της από τον Νοέμβριο του 2016 είναι ο Αιγύπτιος θρύλος Μίντο, που ως ποδοσφαιριστής είχε αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Άγιαξ, Μαρσέιγ και Ρόμα.

Το 2007 ο Σάμι έκανρ το πρώτο του ευρωπαϊκό βήμα, αναλαμβάνοντας τη βελγική Λιρς, που όπως και ο Εργοτέλης σήμερα, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είχε υποβιβαστεί στη δεύτερη κατηγορία. Την επόμενη χρονιά η Λιρς ενισχύθηκε με μεταγραφές και έφτασε πολύ κοντά στην επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία, κάτι που τελικά πέτυχε τη σεζόν 2009-2010, κατακτώντας τον τίτλο.

Τα επόμενα χρόνια η Λιρς παρέμενε στην πρώτη κατηγορία με τα... χίλια ζόρια, μέχρι που το 2015 υποβιβάστηκε στη δεύτερη κατηγορία, όπου αγωνίζεται και φέτος.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η διοίκηση του Εργοτέλη, ο Μαγκέντ Σάμι και ο γιος του, Ναντίμ, θα καλύψουν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 300.000 ευρώ για τη σύσταση της ΠΑΕ, που θα της επιτρέψει τη συμμετοχή της στη Football League.